Merlot

Galloway

Det ukendte Sydvestskotland

Cykelferie i Galloway i det sydvestlige Skotland byder på ægte skotsk charme og landskab. Området er valgt fordi det er knapt så vanskeligt som højlandet længere mod nord, og fordi her er så smukt og stille. Her er bløde bakker, her er kyststrækninger, her er typiske skotske idylliske landsbyer med små forskellig-farvede huse i tætte rækker. Cykelruterne er lagt ad de nationale skiltede ruter og ad andre stille småveje, og der er ikke sparet på de flotte udsigter!

Galloway er ideel til cykling og derfor er mulighederne i området mange. På turen her bor du flere nætter samme sted. Det giver en god og rolig rytme at du ikke skal flytte hotel hver nat, og du rig får mulighed for at lære byerne at kende inden du forlader dem igen.

1. dag

Ankomst til Castle Douglas

Flyv til Glasgow eller Edinburgh og tog derfra videre til Lockerbie, hvor du bliver hentet og kørt til dit B&B i Castle Douglas. Du bor helt centralt i den lille by på Douglas House B&B. Gå en tur i byen og læg evt vejen forbi det lille lokale bryggeri Solwath Brewers og få en kold øl frisk fra fad. Alternativt kan du, mod tillæg, også bo på The King’s Arms Hotel.

2. dag

Rundtur til Kirkcudbright

55km

Følg den stille vej langs med Dee floden ned til Kirkcudbright. Byen med de pastelfarvede huse har sit eget slot og to museer, som fortæller områdets historie. Havnen er livlig charmerende og mange kunstnere holder til i Kirkcudbright, så her er mange gallerier og antikforretninger, som er sjove at gå på opdagelse i. Du kan evt forlænge cykelturen og cykle helt ud til kysten og få et flot udsyn til Ross island, eller cykle til Dundrennan med hyggelig cafe ved ruinerne af det kloster, hvor Mary, Queen of Scots, tilbragte sine sidste dage i Skotland. Tilbage til Castle Douglas, hvor du igen bor på Douglas House B&B.

3. dag

Castle Douglas-Gatehouse of Fleet

36km

Første del af dagens rute går gennem helt fladt terræn først til Threave Castle og dernæst til den lille by Laurieston, hvor der er der pub der serverer god mad. Så bevæger du dig ind i “Dark Sky Area” – et område helt uden lysforurening og udpeget som et af de steder i Europa hvor du kan se den flotteste nattehimmel. Overnatning i Gatehouse of Fleet på The Ship Inn. Byen er kendt for sin kiltproduktion og gode madsteder.

4. dag

Rundtur til Carrick kysten

42km

I dag skal du ud til kysten! Først til Brighouse Bay med flot strand. Kysten er her lidt mere rå og spektakulær og med historie i alle bugterne. Vikinger, smuglere og pirater har alle været her før dig. Så bliver bugterne mere fredelige og du følger cykelstien til den maleriske Kirkandrews church. På vejen tilbage til Gatehouse of Fleet kommer du også forbi det økologiske ismejeri; Cream O’ Galloway ice cream farm – et oplagt sted til et hvil og en is og måske et kig i deres besøgscenter.

5. dag

Gatehouse of Fleet-Newton Stewart

37km

I dag kører du lidt ind i landet og landskabet skifter fra fjelddal til hede. Du følger den gamle jernbane først til Creetown, som er kendt for sin granit og sit Gem Rock Museum med sjældne ædelstene og mineraler. Dernæst videre gennem et område med marker og gårde og kig til havet til Newton Stewart, som er en hyggelig handelsby beliggende ved floden Cree. Cree løber lige igenmmen byen og den smukke bro binder byen godt sammen. På hovedgaden findes mange fine butikker og cafeer. De næste tre nætter skal du bo her på Stables Guesthouse hvor Dan & Fey er dine gode værter. Er der ikke plads her bor du på det nyrenoverede Crown Hotel. I Newton Stewart er der mulighed for at opgradere dine sidste 3 nætter til Creebridge Hotel.

6. dag

Rundtur til Wigtown & Garlieston

61km

Du følger Cree floden sydpå ad rolige småveje ind i de bløde bakker. Her er grønt og fredeligt på de små og kun lidt bakkede veje. Efter små 13 km kan du gøre en lille afstikker østpå til Torhouse Stone Circle – 19 store granitsten fra bronzealderen. Et sælsomt syn. Tilbage på ruten og videre ad de grønne vej til du når den lille by Garlieston ude ved kysten. Oplagt til et frokoststop inden du cykler nordpå igen op mod Wigtown. Lige syd for byen ligger Bladnoch Whisky Distillery, som dagligt har guidede ture. Hvis din passion for gin er større, så ligger Crafty Gin Distillry lige udenfor Newton Stewart. Wigtown er kendt for sine mange små boghandlerforretninger, og har deraf fået tilnavnet the Booktown. Fra Wigtown tilbage til Newton Stewart og overnatning samme sted. Du kan gøre cykelturen længere (dagsetape i alt 82 km) ved at cykle helt ned til Whithorn, som engang var mål for masser af pilgrimme. Klosterruiner og besøgscenter giver et godt indblik i stedets fascinerende historie.

7. dag

Rundtur til Loch Trool

45km

I dag cykler du ad en skiltet cykelrute ind i Galloway Higlands. Følg Cree floden ud af byen og dernæst det mindre vandløb Minnoch’s slyngninger hele vejen frem til Loch Trool. Du kommer forbi områder med vilde geder og røde hjorte. Udsigterne er imponerende. På den nordlige side af Loch Trool kan du stille cyklen fra dig og gå op til Bruce Stone – et mindesmærke for Robert 1. af Skotland, Skotlands mest hædrede konge, som førte an under den skotske uafhængighedskrig mod England. Tilbage til Newton Stewart ad anden rute, men gennem samme smukke landskab. Nyd din sidste aften i Galloway her i den lille hyggelige by ved Cree.

8. dag

Afslutning på turen

Cykelferie i Galloway i det sydvestlige Skotland er slut. Efter morgenmaden er der igen en transfer til stationen i Lockerbie.

 

De nævnte overnatningssteder og hoteller er dem vi oftest benytter. Det kan blive nødvendigt at ændre forløbet for at få plads. I så fald naturligvis inden for samme el. højere kategori/standard.

Rejseberetninger Galloway

162 Galloway

Vi havde en super god tur til Skotland. Vejret var godt hele tiden, ingen regn (nok lidt atypisk for Skotland) men dejligt for os. På denne tur cyklede vi efter GPS. Det har vi ikke prøvet før, men det fungerede rigtig godt i forhold til at cykle efter kort. Esther og hendes mand cyklede med os næsten hele den første dag. Det var supergodt, da vi på den måde, lærte både GPS og cykel godt at kende, inden vi var på egen hånd. Og samtidig fortalte de om landskabet og historiske steder vi kom forbi, det var ren bonus på vores tur. Vi kan varmt anbefale denne tur, og måske tager vi en anden  til Skotland senere.

Peter & Birgit, Tarm

162 Galloway

Vi havde en hel fantastisk tur til Skotland og kan kun anbefale andre at tage turen. Det var en fantastisk naturoplevelse, meget varieret landskab. Skotterne er et dejligt folkefærd og vi fik en snak med mange. Det er en rigtig god ide, med at bo på Bed & Breakfast i stedet for Hoteller. Cyklerne var rigtig gode, så bakkerne gav os ikke de store problemer. Vi fik også en dejlig overraskelse den første dag, da Ester og Warren ville cykle sammen med os. De fortalte os mange gode historier om Skotland. De var også helt fantastisk behjælpelige hele ugen og gav os mange tip om, hvad der var værd at se og hjalp os godt igang med GPS’en.

Maren & Niels Jesper, Ringkøbing

162 Galloway

“Vi var 6 cyklister som oplevede Galloway i midten af august. Det var en på alle måder fantastisk tur. Og ikke mindst bekendtskabet med Esther og Warren. Vi har nok sammen været på cykleferie 10 gange i forskellige lande, men dette var ubetinget den smukkeste natur og de mest fantastiske værter. Vi mødte stort set ikke andre cyklister den uge vi var afsted. Det gjorde også, at de få biler som færdedes på vores rute dyttede, vinkede og oftest holdt helt stille indtil vi alle 6 var passeret. Vi har aldrig mødt så passionerede og omsorgsfulde værter før. Det er en cykleferie vi vil give vores allervarmeste anbefaling.”

Karen & Co., Risskov

Henter Billede