Merlot

Sydtyrol & Trentino

Langs Adige floden til Verona

Mange har prøvet at køre gennem Brenner passet ind til Italien, men her starter denne cykelferie i Sydtyrol – Trentino lidt længere vestpå, ved Rechen passet, og faktisk lige inde over grænsen til Østrig i et hjørne der grænser op til både Schweiz og Italien. Det er det allernordligste Italien med mange tysk talende indbyggere og det er et gammelt kultur område her, med både romerske rødder, germansk indflydelse og en strategisk placering for de skiftende magthavere i området. Det giver nuancer og variation som ses tydeligt. Nord for Trento angives stednavne både på tysk og italiensk, og menuen trækker både på solide germanske traditioner og på det lidt lettere italienske køkken. Lidt længere sydpå træder det italienske tydeligere frem i stemning og udtryk. Verona med den historiske opera tradition og myten om Romeo & Julie er klassisk Italien.

Turen går i ro og mag langs Adige floden og følger det smukke dal- og flodlandskab, fra den Østrigske grænse til Verona med udsigt til Alper og Dolomitter. Byerne langs Adige-floden med sine kirketårne, de udbredte først æbleplantager og siden vinmarker, ja hele dalens udtryk, fortæller at nu er du i Sydeuropa og “La Bella Italia” ligger lige om hjørnet. På denne rute følger du faldet på floden, med et par fine afstikkere undervejs, og finder blot en lille stigning før Garda. Du får bjergpanoramaet omkring dig uden at skulle bakse rundt i det, så det er let terræn du kan nyde her.

1. dag

Ankomst til Nauders

Nauders er en charmerende bjerglandsby (1400 m.o.h. lige inden for den østrigske side af grænsen. Efter check in på hotellet, henter du din cykel og dit rutemateriale.

2. dag

Nauders-Schlanders

49km

Nauders ligger i 1400 m højde. På dagens første 6-7 km skal du yderligere godt 100m opad. Efter blot 7 km har du krydset grænsen til Italien og nået den nordlige ende af søen Reschensee, (italiensk: Lago di Resia) som du følger langs den østlige side. Søen fik sin nuværende størrelse i 50’erne ved oversvømning af et beboet område mellem flere mindre søer og man kan stadig se kirketårnet i en ’druknet’ landsby stikke op over vandspejlet. Syd for søen går det så væsentligt nedad, og du får en dejlig trilletur ned mod den lille bitte kønne by Glurns og Schluderns med Vintschger museum og lille slot. Kort efter møder du floden Adige, som du skal følges med en stor del af turen. Natten tilbringes i Schlanders. OBS! Hvis udsolgt i Schlanders må cykles 20 km videre til Naturns. Det er også muligt at tage toget dette stræk. Næste dags etape bliver tilsvarende kortere.

3. dag

Schlanders-Meran

35km

Dagens rute går østpå og står i naturens tegn. Undervejs kommer du bl.a. gennem fine frugtplantager. Der er ro og god tid til at stoppe, og nyde stemningen og den storslåede udsigt til Ortler bjergene som udgør en del af de syd østlige alper. Selve Ortler tinden strækker sig 3905 meter op men du bliver i let terræn i dalen og cykler det meste af vejen på sti langs med floden. Natten tilbringes i Meran; byen ligger smukt ved floden og har en lang historie der strækker sig tilbage til romerne der grundlagde byen i år 15.

4. dag

Meran-Bolzano

39km

Du fortsætter nu sydpå – først en kort strækning på biveje, så på cykelsti med floden til Nals og videre frem til det imponerende borganlæg Sigmundskron. Selve borgen ligger fantastisk smukt og huser et museum dedikeret til området og bjergene. Fra borgen er der ikke langt til Bolzano og afslutning af dagens tur. Du bor ca. 3 km uden for Bolzano, men bør absolut tage ind og se byen enten med cyklen eller med tog el bus fra hotellet. Byen kaldes Bozen på tysk og er hovedstad i Sydtyrol. Dolomitterne danner flot kulisse for denne hyggelige alpeby med middelalderlig bymidte, gågader og pladser.

5. dag

Bolzano-Trento

61km

Du cykler videre sydpå gennem dalen ad cykelstien langs med Adige. Du er nu i vinlandet Trentino/Alto Adige: Et billedskønt tæppe af vinmarker med bjergene i baggrunden. Ved Salorno når man den fine borgruin Haderburg og ’Salurner Klause’ der traditionelt set er det sydligste punkt af Sydtyrol og markerer den tysk-italienske sproggrænse. Trento er hovedstad for Trentino regionen, og byen har domkirke og et væld af middelalderlige bygninger med gågader og arkader i mellem, oplagt til en afslappet slentre tur.

6. dag

Trento-Riva/Arco

53km

Der er mere dejligt landskab med vinmarker at nyde på starten af dagens tur. Rovereto lokker til et stop undervejs for at se verdens andenstørste frit hængende kirkeklokke, ’Maria Dolens’. Ved Mori drejer du mod Garda søen og må træde lidt til for at komme over højdedraget frem til Torbole. Pludselig ser du Gardas store vandflade og når frem til søens nordlige ende. Søen og området omkring byder på flere udflugts muligheder. Her overnattes enten i Riva eller Arco, få kilometer fra søen.

7. dag

Riva/Arco-Verona

39km 35min

Dagens rute bliver hjulpet lidt på vej med bus og tog. Først en kort bustur med cyklen fra Riva til San Giovanni. Her finder du floden igen og kan nyde stien videre sydpå. De sidste cykel kilometer kommer forbi Belluno-Veronese og tæt på bjergene. Vel fremme i Peri, er der blot en kort togtur det sidste stykke ind til Verona. Togbillet er inkl, dog skal billet til cyklen købes lokalt (pris 4€). Verona kom på UNESCOs kulturarvs liste 2000, og byder både på en rig historie og et væld af oplevelser, der rækker ud over den klassiske opera. Men har du lyst til at opleve en opera under åben himmel i Arena di Verona, så kan du købe billetter gennem Merlot (unummererede pladser sektion “Gradinata”).

8. dag

Efter morgenmad hjemrejse

Eller forlængelse her i Verona. Bilgæster tager tilbage til Nauders med direkte bus (torsdag-søndag) eller med tog. Tog/flyrejsende tager selvfølgelig hjem eller videre herfra. Forlængelse i Verona og billetter til Verona opera arena kan bestilles.

Henter Billede