Merlot

Algarve

Fra Sagres til den spanske grænse

Cykelferie langs Algarve kysten i det sydlige Portugal. Algarve (efter arabisk al-Gharb, “mod vest”) er Portugals sydligste provins. Omgivet af en bjergkæde mod nord, havet mod syd og mod vest, og Guardiana floden mod øst. Det er den 3. mest velstående og turistbesøgte provins efter Lissabon og Madeira. Turen her viser overraskende sider af Algarve, som måske har et ry af masseturisme med kraftig udbygning af hotelstrukturen langs kysten. Men sådan er det ikke ved dette nærsyn af kystområderne. De ca 1 mio. besøgende hvert år samler sig mest om Portimao og Albufeira, så vi synes at cykelturen yder dette område fuld retfærdighed ved at fremvise mere ukendte egne i Algarve. Vel kommer du gennem storturismen i de to nævnte byer, men så oplever du på en måde at det er rart at komme væk fra mylderet med de mange hoteller.

Du har kysten på din højre hånd, hele tiden højst 8-10 km til havet, og på din venstre hånd de lave bjerge bag ved. Den planlagte markerede cykelrute er langt fra fuldendt med skilte, så du får en detaljeret rutebog, som vil være din uundværlige guide ad småveje og stier. En del af ruten er netop på grusstier, cyklerne har derfor affjedring i forgaflen. Turen er ret bakket i dens første halvdel, ikke lange bakker, men mange af dem. Højdemeter vel op til 600 dagligt de første dage, og så flader det ud fra Vilamoura (5.dag). Så sværhedsgrad 2 & 3 henviser altså til de første 3 cykeldage og sværhedsgrad 1 til de sidste 3. Der er jernbane fra Lagos, men den går 10-20 km inde i baglandet, så den er ikke altid enkel at nå ind til. Cykler medtages gratis, og du kan let købe billet på stationerne. Sæsonen her på Algarve-kysten er lang. Undgå juli og august, for- og efterår 18-26 grader, endda vintermånederne er her dejligt med 12-15 grader. Man kan roligt sige, at når det er koldt i Europa, så er det varmt eller mildt her.

1. dag

Ankomst til Faro og Sagres

Du flyver til Faro via Lissabon eller tager toget ned fra Lissabon. Du har transfer fra Faro (lufthavn eller station) frem til hotellet i Sagres. Du bor godt på Hotel Memmo Baleeria.

2. dag

Sagres–Lagos

51km

Naturligt at cykle helt ud til Cabo St Vincente med fyrtårnet og hermed det europæiske fastlands vestligste punkt. Herfra mod nord op til Vila do Bispo og gennem meget afvekslende natur ned til badebyen Salema. Herfra op igen og gennem vinmarker og appelsinlunde Luz. Luz er et gammelt fiskerleje, som nu har en promenade med mange restauranter og cafeer. Så videre til Lagos ca. 10 km længere fremme. Nyd stemningen i gågaderne og omkring havnen. Her er livligt og charmerende i Lagos hvis historie dækker både over opdagelsesrejseende og en tidlig fase i slavehandelen.

3. dag

Lagos-Portimão

31km

Kort rute idag så du har tid til at nyde stemningne i Lagos inden du cykler afsted videre mod øst. Idag mange meget forskelligartede strande – først den klippefyldte Praia da Dona Ana med små vige i gult sand omgivet af klippeformationer på den ene side og den meget lange og brede Meia Praia på den anden side. Du er tæt på kysten og kommer forbi en del fiskedamme i Rio do Alvor’s naturpark. Dagens mål er turistbyen Portimão. Overnatning på fx Hotel Tivoli Marina. Som navnet antyder ligger det ved havnen.

4. dag

Portimão-Albufeira

54km

Du forlader Portimão og kommer gennem et større område med subtropisk vegetation og spredt bebyggelse. Sidste del af dagens rute er kystcykling i et terræn delvist med hav og klitter. Det går noget op og ned før og efter Albufeira, som oprindeligt var en lille fiskerby indtil turismens ankomst i 60’erne. En betydelig udbygning har siden da gjort Albufeira (igen et navn af arabisk oprindelse fra Maurer-tiden) til det mest populære rejsemål i landet efter Lissabon og Madeira. Dens gamle bydel er vel bevaret med dens smalle brostensbelagte gader. Stor bred badestrand midt i byen – Praia do Pescadores. Overnatning på fx Hotel Pedra dos Bicos.

5. dag

Albufeira–Faro

51km

Turen fortsætter nu gennem nemt terræn ad stille veje omkranste af kork, pinje og oliventræer. Flere hyggelige småbyer undervejs, bl.a. Vilamoura og Quarteiora. Før Faro begynder naturparken Ria Formosa, som strækker sig helt til grænsen til Spanien. Faro er hovedstaden i Algarve og er et populært sted at besøge for turisterne på kysten. Byen er livlig (her er Universitet) og hyggelig at bo i. Du bor på Hotel Eva, som ligger centralt og ved marinaen. Den gamle bydel i Faro, Cidade Velha, tiltrækker mange besøgende. Bydelen er stadig omgivet af mure, som dateres helt tilbage til det 9. århundrede. I denne del af Faro ligger byens katedral fra det 13. århundrede og ved siden af et kloster fra det 16. århundrede, som i dag er omdannet til Faro’s arkæologiske museum.

6. dag

Faro-Tavira

44km

Du cykler indenfor lagunerne, som hele tiden er på sydsiden. Fiskerbyen Olhao når du efter 8 km, og herfra kan du tage på vandringer eller bådture ud i lagunen. Rigt fugleliv her i dette komplicerede landskab af sandbanker, laguner, saltbassiner og kanaler. Så når du smukke Tavira, som også kaldes “Algarves Venedig” Floden Gilão løber igennem byen, og bredderne forbindes af en bastant romersk bro fra det 4. århundrede. Du bor inde inde i Tavira by på et større 4-stjernet hotel med have og pool.

7. dag

Rundtuyr til Vila Real de Santo António

34/68km evt 30km

Selve Tavira er endnu omgivet af bymure og har været det siden maurer-tiden. En rig by med stor strategisk betydning. Flere byporte er bevaret og mange kirker med rig udsmykning bla. Nossa Senhora da Misericórdia. Fra toppen udsigt over byen og lagunen. På dagens rundtur til Santo António kommer du til Cabanas, passerer Forte de S.Joao da Barra og Cacela Velha – flotte steder med historisk kant og atmosfære. Monte Gordo er ganske udbygget som feriested og lige efter har du grænsebyen til Spanien Vila Real do Santo Antonio. Hvis tiden er gået behøver du ikke at cykle tilbage – tag toget til Tavira.

8. dag

Turen er slut

En dejlig uge på Algarvekysten er slut. Hjem- eller vidererejse efter morgenmaden. Du får igen transfer til lufthavnen (eller togstationen) i Faro.

De nævnte hoteller er dem vi oftest benytter. Vi forbeholder os ret til at ændre hotelforløbet – naturligvis altid inden for samme el. højere kategori.

Bemærk: Turen kan godt arrangeres i juli og august måned, men det frarådes da der særdeles varmt og uhyre mange turister. Ydermere er turen endnu dyrere i disse måneder.

Rejseberetninger Algarve

94 Algarve

Vi er nu tilbage efter en meget vellykket tur. Valget med at dele turen op i flere etapper var god og gjorde at vi fik tid til at nyde turen hver dag. Cyklerne var nye og meget bedre end siste år. Også rutebeskrivelsen var bedre i år, især måten den var festet på cyklen var god.

Team Bertelsen, Bergen

94 Algarve

Vi er kommet hjem efter cykelferie i Algarve, fra Sagres til Tavira og vil bare sige tak for en, igen, veltilrettelagt tur. Alt fungerede perfekt, de lokale samarbejdspartnere var virkelig servicemindede. Alle hoteller var tip, top. Vi nød turen i fulde drag, tak for god planlægning.

Birgitte & Tonny, Havdrup

Henter Billede