Merlot

Lüneburger Heide

Rundtur fra Lüneburg

Cykelferie på Lüneburger Heide. Mellem byerne Hamburg, Hannover og Bremen ligger Lüneburger Heide. Mellemeuropas største sammenhængende hedelandskab og Niedersachsens største naturområde. Denne rundtur starter i byen Lüneburg syd for Hamburg og går i en bue sydover gennem det smukke Lüneburger Heide og den lidt mindre naturpark Südheide. Det smukke hedelandskab af lyng, moser, løvskov, glasklare bække og floder er rundhåndet drysset med smukke stråtækkede huse og fredede gårde, og bundet sammen af hyggelige småbyer og interessante kultur byer som Lüneburg, Celle og Uelzen.

Overalt støder du på Schnucken, den traditionelle fårerace på heden, der i store eller mindre flokke afgræsser området. Når sulten melder sig dagens dont på cyklen, er det oplagt at smage den regionale specialitet Buchweizentorte (boghvedetærte), som fås på stort set alle caféer og gæstgiverier i området. Fra midt-april til midt-juni er det naturligvis hvide asparges med kartofler og hollandaise der står øverst på menukortet.

I august og september står lyngen i fuld flor på heden. Den kraftige lilla farve fra millioner af lyngplanter forvandler området til et violet paradis, kun brudt af den saftige grønne farve fra enebær, fyr og den sølv-hvide farve fra birketræerne. Men her er skønt på alle årstider. Overordnet er terrænet bestemt ikke anstrengende, men byder på Her er også enkelte bakker. Det er også vigtigt at forberede sig på at på Lüneburger Heide er dele af ruten på grusveje og kortere stræk er på blødt og mere sandet og løst underlag. Så ind imellem må man stå af cyklen og trække den igennem. Men lad dig ikke afskrække for her, lige syd for Hamburg, venter en smuk oplevelse i uberørt tysk natur.

1. dag

Ankomst til Lüneberg

Velkommen til hansestaden Lüneburg. Den flotte gamle by har vokset sig stor og rig på saltudvinding. Byen har såmænd også et Salzmuseum. I bymidten står det gamle rådhus og kvarteret omkring Altes Rathaus er velbevaret og fyldt med smukke gotiske gavlhuse, og med store torve omkring floden Ilmenau som gennemstrømmer byen. Denne første nat bor du på Seminaris Hotel lige ved byens kurpark.

2. dag

Lüneburg-Uelzen

55km

Du følger Ilmenau sydover ud af byen og kommer straks ud i et landskab af eng og skov. Lige her syd for byen strækker heden sig ud. Ruten går her i kanten af det hele og småbyer binder det fredelige landskab sammen. Du cykler til Ebstorf, som er en ganske hyggelig lille by med mange bindingsværkshuse og en flot klosterkirke. Så videre til Uelzen, som er dagens mål. Uelzen er endnu en af de gamle hansestæder og også her er flotte gavlhuse med bindingsværk, et hyggeligt torv og så er banegården lidt af et tilløbsstykke. I 1999 blev stationen re-designet af Hundertwasser i anledning af Expo2000. Den særprægede ”Hundertwasser-Bahnhof Uelzen” med sine gyldne kugler, buede linjer og farverige mosaikker regnes for en af de ti smukkeste togstationer i verden. Her i Uelzen bor du fx på Hotel Deutsche Eiche.

3. dag

Uelzen-Celle

60km

I dag videre sydpå. Først til Holdenstedt med slot fra det 17. årh. og en vidunderlig slotspark. Så ind i den sydlige del af Lüneburger Heide, Naturpark Südheide. Du cykler gennem de bløde bakker dækket af lyng, enebær og egekrat, kommer forbi stråtækte gårde og gennem små landsbyer. Græssende får og en lille vandmølle fuldender den idylliske scene. Ruten ender i dag i byen Celle, en af Tysklands smukkeste byer. Celle er den by i Europa, der har det største antal bindingsværkshuse, 450 i alt, det ældste fra 1500-tallet, og nogle af dem er eventyrlige – store adelspalæer med udsmykninger som små kirker. Der er en ganske særlig gammeldags charme i de kringlede gader. Byen har også en ganske særlig forbindelse til Danmark, idet det var hertil, at Caroline Mathilde blev forvist, efter sin affære med Struensee. Slottet er spændende at besøge, og har skiftende udstillinger. Denne nat bor du på Hotel Caroline Mathilde ikke langt fra Altstadt.

4. dag

Celle-Hermannsburg

40km

Du forlader byen i nordlig retning og cykler gennem idylliske skovområder med vandmøller, eng, mark og mose. Du slår følge med den lille flod Örtze, der driver dovent afsted gennem naturparkens vidunderlige landskab og ret igennem Hermannsburg, som er din base denne nat. Den lille by er hjemsted for Hermannsburger missionen. Fra 1853 og frem blev missionærer sendt ud til store dele af verden. Et museum beretter historien. Overnatning fx på Best Western Hermannsburg.

5. dag

Hermannsburg-Soltau

49km

Afsted på cyklen og til nabobyen Müden. Her kan du nyde formiddagskaffen i byens ældste Bauerncafe ”Ole Müllern Schün” indrettet særdeles hyggeligt i en gammel lade. Deres hjemmebag og friskbryggede kaffe er uden sammeligning. Så triller du videre i naturparken via Lönsstein til byen Soltau. De lokale selv kalder byen for “Herz der Heide”, “hedens hjerte” og byen er da også udgangspunkt for mange vandrere og cyklister på Lüneburger Heide. Byens store kurbadsanlæg tiltrækker også mange besøgende med sine salte varme bade mm. Er du mere til et sug i maven, så er forlystelsesparken Heide-Park Soltau et must med vilde rutschebaner og karuseller. I Soltau bor du fx på Hotel Dat Greune Eck.

6. dag

Soltau-Schneverdingen

35km

Atter ud i naturparken og det fredelige hedelandskab. Mellem lyngen rager birk og egekrat op. Små landsbyer som Wiedeholz, Möhr og Wolterdingen giver heden fint modspil. Lige inden Schneverdingen cykler du gennem Pietzmoor. Her skal du holde tungen lige i munden da ruten går direkte gennem mosen på snørklede stier lavet af planker. Overnatning i Schneverdingen på Landhotel Schnuk. Mon ikke hotellet har taget navnet efter den traditionelle fårerace på heden, Schnucken.

7. dag

Schneverdingen-Lüneburg

50-65km

Endnu en cykeldag gennem det smukke hedelandskab. Lyngen sætter rammen om dagens rute, og på den rigtige årstid vil verden omkring dig være helt lilla. Men landskabet er varieret og lyngens brydes af fyrreskov, enge, marker, vandløb og søer. Du cykler til den bilfri landsby Wilsede som kun kan nås til fods, på cykel eller i hestevogn. I den lille by er et lille frilandsmuseum, som kan besøges og en åben urtehave. Slå evt også et smut op over op over Wilseder Berg – det højeste punkt på Lüneberger Heide, der er overkommelige 169 m over havets overflade, men alligevel byder på en flot udsigt. Så videre på cyklen til den lille landsby Döhle med hyggelig restaurant. Herfra fortsætter du østpå gennem den fredede hede og kommer til ad småveje tilbage til turens startpunkt i Lüneburg. Udvid evt ruten med en afstikker syd om via Amelinghausen og den lille sø Lopausee. Overnatning samme sted som ved ankomsten.

8. dag

Afslutning på turen

Efter morgenmaden hejm- eller vidererejse. Måske er det tid til et by ophold enten her i Lüneburg eller i Hamburg efter nogle skønne dage i fredfyld natur.

De nævnte hoteller er dem vi oftest benytter. Det kan dog blive nødvendigt at ændre hotelforløbet for at få plads på en given dato. Hotel alternativer er naturligvis altid inden for samme el. højere kategori.

Henter Billede