Merlot

Alsace, Colmar & Osthouse

Vinbyerne rundt om Colmar og Osthouse

Alsace ligger ned til Rhinen, med Vogeserbjergene i ryggen og udsigt til Schwarzwald på den tyske side af den store flod. Med sit finurlige ægteskab mellem fransk og tysk kultur, er Alsace rig på historie og charmerende landsbyer. På denne cykelferie fra Colmar i Alsace følger du den berømte vinrute “Route du vin”, der strækker sig gennem det meste af regionen, ligger de smukke vinbyer som perler på en snor, og hos de utallige vinbønder kan man altid få en prøvesmagning af deres vine.

Maden i Alsace er et kapitel for sig. De alsaciske traditionelle retter som tarte flambée, foie gras, choucroute, snegle med hvidløg og Munsterost er at finde på de fleste spisekort. Om foråret er den klassiske Alsace-frokost med friske asparges og et glas sød lokal muscadel en anbefaling værd.

På denne cykeltur har du ophold på to hoteller og gør udflugter derfra til de kendte vinbyer, ind til Schwarzwald i Tyskland og til regionens storbyer; Stasbourg i nord og Mulhouse i syd. Først bor du tre nætter i Colmar, så flytter du basen til den lille landsby Osthouse syd for Strasbourg. Landskabet er varieret og turen er ikke svær, men byder selvfølgelig på nogle bakker. Det er hovedsageligt på turene til vinbyerne at bakkerne er. Langt det meste af ruten går ad cykelstier, men der cykles også på småveje med begrænset biltrafik.

1. dag

Ankomst til Colmar

Velkommen til livlige Colmar, hvis bymidte fortjent står på UNECSO’s liste. Byens historiske centrum, La Petite Venise – det lille Venedig – ligger omkring floden Lauch, og er gennemskåret af flere kanaler. Her er små romantiske brostenstoppede gader med bindingsværkshuse i pastelfarver. Restauranterne ligger side om side, og duften af choucroute og tarte flambée lokker gæsterne til at tage plads ved et af de mange borde.

Her i Colmar kan du vælge mellem to hoteller:

Hotel Beauséjour. Et dejligt 3-stjernet hotel som ligger ca. 10 min. gang fra det historiske centrum. Her har fam. Keller taget godt imod hotelgæster siden 1913. Hotellet har en lille gårdhave.

Hotel Grand Bristol. Et elegant 4-stjernet hotel lige overfor Colmars smukke gamle banegård. Værelserne er store og her finder du faciliteter som fx sauna og hammam. Fra hotellet når du bymidten til fods på 5 min.

2. dag

Rundtur til de kendte vinbyer

45/60km

byen op til Houssen, derefter op i vinmarkerne mod Ribeauvillé. Ribeauvillé er en af de smukkeste små byer i Alsace, og også en af de ældste middelalderlandsbyer. Den fanger essensen af Alsace. Så videre til den næste lille perle, Riquewihr, som ligger smukt svøbt i de grønne vinmarker og i ly af Vogeserne. Så skal du op over en lille bakkekam for at komme til Turckheim, endnu en middelalderby med ringmur og byporte. Har du appetit på mere bindingsværkidyl, så slår du en ring neden om Eguisheim inden du cykler tilbage til Colmar. I Eguisheim ligger de smalle byhuse klinet sammen, skulder ved skulder. Lysegule, rosa og orange, med bindingsværk, skodder og blomster alle vegne. Byen er opbygget i cirkler rundt om byens slot og emmer af nostalgi og noget, der var engang. Mange turister finder vej hertil, så er du uheldig at ankomme sammen med en busfuld turister, kan det være lidt af en prøvelse at bevæge sig rundt i de smalle gader. Tilbage til Colmar gennem fladt landskab og langs kanalen La Lauch.

3. dag

Udflugt til Mulhouse

65km 25min

I dag skal du sydover, men først til fæstningsbyen Neuf-Brisach. Den ligger tæt ved Rhinen og er et af Vaubans mesterværker. Han var marskal og en af sin tids største fæstningsingeniører, og han opførte den ottekantede fæstningsby til Solkongen Ludvig 14. i 1699. Byen er anlagt med en stor paradeplads og 48 blokke med boliger, værksteder og gamle købmandsgårde. Den har alt det, en bastion havde brug for i 1699. Neuf-Brisach er på UNESCOs liste over verdenskulturarv, og hvis man følger den blå linje gennem byen, får man en fantastisk tur gennem Vaubans mesterværk. På Rhinens anden bred ligger den tyske Breisach, og stemningen er helt anderledes. Slå et smut herover inden du fortsætter sydover til Ottmarsheim og så vestpå langs med Huningue Kanalen ind til Mulhouse, som er en pulserende og moderne storby uden mange turister. Tilbage til Colmar med toget.

4. dag

Colmar-Sélestat-Osthouse

30/65km

I dag skal du flytte hotel og skifte bymiljøet ud med mere landlige omgivelser. Du følger cykelstien langs med Canal de Colmar ud ad byen og østpå til du når Canal du Rhône au Rhin. Så op til Marckolsheim og ind til Sélestat, som er en af de større byer med hyggeligt hverdagsliv og et interessant bibliotek med over 700 meget sjældne bøger udstillet. Du kan evt tage toget herfra og derved ”spare” ca. 35 km, ellers videre på cyklen ud i Le Grand Ried, som er et stort mose-område mellem Ill-floden og Rhinen. Her er meget grønt og en særpræget og vild vegetation. Flere småbyer undervejs inden du når frem til dit Hotel a la Ferme i Osthouse. Her er en dejlig have og et godt værtsskab. Madame står for hoteldriften, og om aftenen hjælper hun til på byens restaurant hvor Monsieur står for tryllerierne i køkkenet.

5. dag

Udflugt til Strasbourg

25/50km

Via Erstein finder du atter ud til Canal du Rhône au Rhin og følger den hele vejen op til Strasbourg. Regionshovedstaden har nok at byde på. Byen er bl.a. hjemsted for Europaparlamentet og den europæiske menneskerettighedsdomstol hvilket er med til at give byen et internationalt snit. På Grande Île ligger det hyggelige kvarter La Petite France med smukke og velholdte bindingsværkshuse ned til kanalen og Ill-floden. Det er også her mellem de gamle huse at den mægtige katedral rejser sig. Tilbage ad en mere østlig rute til Erstein og Osthouse – eller hop på toget og tag cyklen med.

6. dag

Vinvejens nordlige byer

50/60km

Nu skal du igen ud i det Alsace vi alle kender – de skrånende vinmarker i Vogeserne. Du har bjerget Saint Odile foran dig, men skal ikke derop (ikke med cyklen ihvertfald), for her for foden af bjerget ligger Obernai. De gamle fæstningsmure og snævre gader omkring byens torv, Place du Marché, giver byen atmosfære. Videre på cyklen til andre kendte vinlandsbyer som Barr, Mittelbergheim, Andlau og Itterswiller for at nævne nogle. Her hænger blomsterkasserne ud af vinduerne, og på de toppede brosten går de mange turister forbi og beundrer idyllen. Du kan evt. afkorte ruten lidt ved at cykle fra Barr til blomsterbyen Stotzheim på din vej tilbage til Osthouse.

7. dag

Udflugt til Lahr i Tyskland

40/60km

I dag skal du østpå og ind i Tyskland. Gennem et eng område ind til Rhinen, og så over et større sluseanlæg over på den anden side af floden. Landskabet her i den tyske Rhindal er af samme karakter som Le Grand Ried, som du cyklede igennem for et par dage side på den franske side. Her er et rigt fugleliv og grønt, grønt, grønt. Så kommer du til den gamle by Lahr, som ligger op ad vinmarkerne på de skråninger der markerer porten ind til Schwarzwald. Hjem via den franske grænse by Rhinau, som du kommer over til ved at krydse floden med en lille båd. Herfra er der ikke lang vej tilbage til hotellet i Osthouse.

8. dag

En dejlig uge i Alsace er slut

Efter morgenmaden hjem- eller vidererejse. Bilister tager toget fra den nærliggende by Erstein tilbage til Colmar og henter bilen.

Turen kan også gøres i omvendt rækkefølge, således at du starter i Osthouse og slutter i Colmar.

Henter Billede