Merlot

Alsace Classique

Strasbourg, Freiburg & Colmar

Vidunderlig cykelrejse fra Strasbourg i Alsace. Her får du mulighed for at besøge 2 lande og opleve et spændende grænseland med tætte historisk bånd, og dog hver sin særegne kultur. Ikke mindst den Alsaciske som ikke ‘blot’ er fransk. Her i smørhullet i Rhindalen mellem Vogeser bjergene, Schwarzwald og Alperne er der et mildt klima og fyldte fadebure.

Denne tur begynder og slutter i Strasbourg. Cykelruten går først ind i Tyskland mellem Rhinen og Schwarzwald til Freiburg. Herfra mod vest og ind i vinlandet til Colmar. Herfra følger du “Route des Vins” nordpå gennem vidunderlige landskaber og charmerende småbyer til du atter når Strasbourg.

1. dag

Ankomst til Strasbourg

Du bor centralt tæt ved Katedralen og det hyggelige kvarter La Petite France. Her er historisk stemning og mange fine kanaler at slendre langs med. Allerede her i Strasbourg fornemmer du de gode vilkår for cyklisterne – byen har ikke mindre end 400 km cykelstier. Overnatning fx på Hotel Dragon. eller Hôtel Monopole Métropole

2. dag

Strasbourg-Ettenheim

60km

Du cykler ud af Strasbourgs livlige bymidte og kommer gennem parken Jardin des Deux Rives, der strækker sig langs Rhin floden. Floden krydser du over den store gang- og cykelbro, og så er du i Kehl i Tyskland. Ruten herfra følger den tyske side af Rhinen og terrænet er fladt her i dalen. Landskabet er eng og skov og drysset med fine byer. En af dem er Ettenheim, en typisk sydtysk by med masser af gammeldags romantisk idyl og hyggelige små butikker. Du bor lidt uden for byen på Rebstock Ettenheim.

3. dag

Ettenheim-Freiburg

50km

Man fornemmer at man er på kanten af Schwarzwald og der er kig til de skovklædte bjerge. Men du bliver her i Rhindalen, hvor terrænet fortsat er fladt og let. Cykelruten tager dig gennem grønne engdrag, vinmarker og søde småbyer som Riegel og Emmendigen. Så skal du igennem den lille Landwasser skoven, og så venter Freiburg lidt længere fremme. En livlig universitetsby med katedral og masser af liv i de hyggelige handelsgader. Byen kaldes også porten til Schwarzwald. Du kan tage en ca halv times gåtur op ad Schlossberg til tårnet der, og nyde en flot udsigt til Schwarzwald og længere væk Vogeserne på den anden side af Rhinen. Selvom du befinder dig midt i vinlandet, er her også gode biergarten med stolt husbryg at besøge, f.eks. nær Augustinerplatz. Du bor på Hotel Stadt Freiburg, et større moderne hotel udenfor bykernen. Værelserne her er store og den den gode solide tyske morgenmad de serverer giver dig den bedste start på næste cykeldag.

4. dag

Freiburg–Colmar

60km

Du forlader byen i vestlig retning gennem landbrugslandet omkring Freiburg og frem til Rhinen og den franske grænse. Her ligger byerne Breisach på den tyske side og Neuf-Bresiach på den franske side. De er et godt eksempel på grænselandets måde at tilpasse sig skiftende krigs-held. Neuf-Bresiach er meget velbevaret og her venter katedral tårne og Vaubans berømte 8-kantede befæstning som indrammer den gamle by. Herefter videre vestpå og mod vinmarkerne som Alsace er så kendt for. Målet for i dag er Colmar, hovedbyen for den hæderkronede vinproduktion. Her skal du nyde en af europas ældste bykerner, som naturligvis er på UNESCO kultur arvslisten. Det en perle af byrum og maleriske huse der ligger så tæt som i en teaterkulisse og rummer en stor detaljerigdom. Her finder du den kendte bydel «Lille Venezia» med smalle kanaler, farverige huse og hyggelige restauranter. I Colmar bor du dejligt på Hotel Grand Bristol udenfor bykernen og det myldrende turistcentrum.

5. dag

Colmar–Riquewihr/Kayersberg

25km 50km

Fik du ikke oplevet nok af Colmar igår, så start dagen med endnu et smut ind i Petite Venise, den mest idylliske del af byen. Ellers forlader du byen i sydvestlig retning og kommer ret ind i det kendte Alsace og den klassiske vinrute. Langs dagens rute strækker vinstokkene sig i snorlige rækker så langt øjet rækker, kun afbrudt af små hyggelige byer som Eguisheim, Turckheim, Kaysersberg, der alle emmer af idyl, med gamle kirker og storke, der fra deres reder på tagryggene har en misundelsesværdig udsigt. Dagen slutter i middelalderbyen Riquewihr med sin dobbelte ringmur og hjørnetårne. En meget charmerende og levende lille by med mange restauranter og vinproducenter. Riquewihr er endnu et prangende eksempel på den yndige treenighed: Bindingsværk, blomsterflor og sprød hvidvin i glas på lange stilke. Du bor inden for ringmuren på det mindre Hotel Oriel i et af de gamle byhuse. Hvis der er udsolgt i Riquewihr, bor du i stedet i Kaysersberg på fx Hotel Les Remparts.

6. dag

Riquewihr/Kaysersberg-Obernai

35/50km

Det bliver endnu en flot i det Alsace vi alle kender; de yndige vinbyer og de skrånende vinmarker for foden af Vogeserne. Her på de østvendte skråninger dyrkes druer til de skønneste hvide vine. Du cykler gennem flere kendte vinlandsbyer, som Itterswiller, Andlau, Mittelbergheim og Barr, for at nævne nogle. Her hænger blomsterkasserne ud af vinduerne, og på de toppede brosten går de mange turister forbi og beundrer idyllen. Også i Obernai finder man brostensbelagte gader og bindingsværkshuse. Her skal du bo denne nat på fx Hotel Le Gouverneur eller Le Colombier midt i byen. Hvis ikke plads i Obernai bor du 7-10 km før på ruten i enten Andlau eller Barr.

7. dag

Obernai-Strasbourg

55/40km

Du forlader Obernai og i de næste par kilometer går det noget opad til Bischoffsheim. Så flader det ud igen og du triller videre gennem det smukke vinland og kommer til Rosheim. Her må du kigge indenfor i den vældige kirke fra middelalderen, Saints-Pierre-et-Paul. Ruten går videre og ud i lavlandet og gennem småbyer. I Molsheim slår du følge med Le Bruche kanalen, som var transportvej for vinen i tidligere tider. Kanalen følger du hele vejen ind til Strasbourg. Overnatning igen på samme hotel som ved ankomsten.

8. dag

Efter morgenmaden hjemrejse

Eller evt. forlængelse i Strasbourg. Byens atmosfære er kosmopolitisk, og meget dejlig at være gæst i.

De nævnte hoteller er dem vi oftest benytter. Vi forbeholder os ret til at ændre hotelforløbet – naturligvis altid inden for samme el. højere kategori.

Henter Billede