Merlot

Provence Classique

Landsbyer og vinmarker i Vaucluse

Merlot har gennem alle årerne haft en cykelferie i Provence på programmet, for der er jo bare dejligt og regionen har alt det vi forbinder med Sydfrankrig og ofte drømmer os væk til; smukke landskaber, lavendelmarker så langt øjet rækker, lækre vine, lokale specialiteter, hyggelige byer og romersk historie. I år har vi lavet en ny Provence tur, som tager dig rundt i den nordvestlige del i depar­tementet Vaucluse. Turen begynder i den gamle, befæstede paveby Avignon med det imposante pavepalads, og går vestpå ind i det provencalske bagland og akkurat ind i regionalparken Luberon, hvor sceneriet topper i byer Gordes. Så gør ruten en sløjfe nordover gennem maleriske landsbyer og ind i Rhônedalens navnkundige vindistrikter som Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras og Beaumes-de-Venise. Den gamle romerske by Orange er også et stop på vejen inden ringes sluttes igen i Avignon.

Hvis ikke de smukke landskaber og charmerende byer alene kan lokke dig til Provence, så kan områdets mange gode vine og det ligeså indbydende provencalske køkken måske? Bouillabaisse, Aioli, Ratatouille og Salade Nicoise er bare nogle af de lokale retter der kan få de fleste til at slikke sig om munden i glædelig forventning. Enhver by i Provence med respekt for sig selv har også et marked, hvor man finder en overflod af friske råvarer som salt og ris fra Camarguen, østers fra Middelhavet, olivenolie og et hav af oste, pølser og patéer. På de 5 cykeletaper, der byder på bakker dagligt, får du samlet appetit til alle disse lækkerier og vil nyde at sætte dig til bords om aftenen. Turen arrangeres i to hotelkategorier, og bemærk i den forbindelse at man nogle nætter bor i forskellige byer. Bienvenue en Provence!

1. dag

Ankomst til Avignon

Flyv til Paris eller Marseille og tag toget til Avignon. Check in på dit centralt beliggende hotel, og gå så på opdagelse i en af Sydfrankrigs mest spændende byer. Avignons indre by er stadig omsluttet af sine 5 km lange fæstningsværker med 39 tårne og syv porte. Inden for murene findes en kulturelt rig by med egen opera, universitet, udenlandske skoler og flere teaterkompagnier. Byens historiske centrum har siden 1995 været på UNESCO’s verdensarvsliste. Byens største seværdighed er uden tvivl det mægtige pavepalads, som troner højt over Rhône floden.

2. dag

Avignon – L'Isle sur la Sorgue (A)/Fontaine-de-Vaucluse (B)

33/24km

Der er tid til at udforske Avignon inden du begiver dig ud på provencalske småveje! Dagens etape er kort og ikke meget krævende. Du cykler gennem Sorgue-flodens flade slette i et smukt landskab, over gamle broer og gennem vinmarker, frugtplantager og forbi de mange dyrkede marker, der leverer den overflod af solbeskinnede frugter og grøntsager man finder på områdets mange markeder. I den lille by Le Thor, der ligger tæt op ad floden Sorgue, bør du stoppe op og tage et kig indenfor i den smukke kirke Notre-Dame-du-Lac fra det 12. århundrede. Følg herfra Sorgue floden til den meget charmerende L’Isle sur la Sorgue. Byen er Frankrigs svar på Venedig, smukt anlagt som en kanalby, der gennemtrænges af fem udløbere af Sorgue-floden. Her er en hyggelig atmosfære og mange cafeer, restauranter og antikvitetshandlere. Gæster på kat A bor her i nat, og gæster på kat B cykler videre til den mindre, men også charmerende Fontaine-de-Vaucluse. Det er også her man finder et af naturens største undere i Frankrig, nemlig Sorgue-flodens kraftige udspring. Om sommeren er vandmængden yderst sparsom på grund af tørken, men forår og efterår er kildevældet fantastisk. Byen var i det 15. århundrede det vigtigste sted for papirproduktion i regionen. Ved siden af floden ligger den gamle papirmølle der stadig er i brug, og hvor der produceres efter de gamle teknikker.

3. dag

Rundtur til Gordes

48/42 km + evt afstikker til Abbaye Notre-Dame de Sénanque, 12 km

Du er ved porten til regionalparken, Parc Régional du Lubéron, og i dag skal du netop ind i smukke Luberon dal. Her venter bl.a. den pragtfulde landsby Gordes. Den ligger billedskønt på kanten af en klippe i Vaucluseplateauet med udsigt over Cavaillon-slettens grønne landskab. Det giver næsten sig selv, at man som cyklist ikke når byen uden at bruge en del kræfter, men sliddet derop er besøget værd! I en spiralform står de grå og hvide bygninger op langs klippen, og på toppen hviler kirken og slottet. Den smukke kulisse og byens charmerende arkitektur gør Gordes til én af de smukkeste landsbyer i Frankrig. Inden du cykler retur til dit hotel, anbefaler vi at gøre en afstikker til ét af Provences maleriske og historiske vartegn; det mere end 940 år gamle cistercienser-kloster Abbaye Notre-Dame de Sénanque med dets karakteristiske lavendel-marker, der dyrkes af klostrets munke. Lavendelmarkerne blomstrer for øvrigt fra midten af juni til slutningen af august

4. dag

L'Isle sur la Sorgue – Gigondas/Fontaine-de-Vaucluse – Vacqueyras

50/51km

Du bliver hernede i fladlandet frem til Perne-les-Fontaines. Her bør du give dig tid til at se byens ikke færre end 40 fontainer og kilder. Herfra en smuk og let kuperet rute gennem de kendte vinmarker og de berømte vinlandsbyer Beaumes-de-Venise og Vacqueyras, hvor gæster på kat B skal bo i nat. Du kan også følge stien langs Canal de Carpentras til Vacqueyras, den er terrænmæssigt lettere men dog ikke asfalteret. Gæster på kat A cykler til Gigondas. Begge byer ligger smukt for foden af ​​den lille bjergkæde Dentelles de Montmirail. Et utrolig smukt bjergområde, der hæver sig 600-700 meter op. De nøgne klipper, som rager lodret op i himlen er et spektakulært syn. Her er rig mulighed for vandreture, og vi kan anbefale at tage en ekstra nat her, så der bliver en dag til at gøre et ordentligt hike derop. Fx en rundtur på 6 km.

5. dag

Gigondas/Vacqueyras – Orange

40 km + evt afstikker til Vaison la Romaine, 11km

Dagens etape fortsætter her ved foden af ​​Dentelles de Montmirail. Det går lidt op og ned frem til den lille pittoreske landsby Séguret. Også denne lille perle er på listen over ’Les Plus Beaux Villages de France’. Byen er også kendt for sin udmærket “appellation contrôlée” vin: Côtes du Rhône Séguret. Vinmarkerne ligger lige uden byen, og du cykler langs dem frem til den maleriske landsby Rasteau. Herfra kan du gøre en afstikker på små 5 km hver vej til Vaison-la-Romaine. Byen, der gennemløbes af floden Ouvèze, har kun ca. 6.000 indbyggere, men er kendt for sine rester fra romertiden samt sin middelalderby med snævre gader og stræder. Byen ligger omgivet af vinmarker og byder på nogle af regionens fineste vine. Vaison-la-Romaine kunne være et oplagt frokoststop inden du cykler videre gennem dette naturskønne område af oliventræer, lavendler, cypresser, cedertræer og pinjetræer hele vejen frem til Orange. Her kan du beundre de romerske monumenter, det antikke teater eller triumfbuen og nyde charmen i den gamle bydel med dens butikker og caféer. Overnatning her i byen.

6. dag

Orange-Avignon

35km

Du kører sydpå gennem smukke landskaber, forbi frugthaver og kommer ret ud i Côte du Rhône distriktets frodige vinmarker. På vej mod Châteauneuf-du-Pape passerer du det ene slot efter det andet, og vinstokkene, der kan ses så langt øjet rækker, dominerer landskabet. Der er ingen tvivl om, at du er kommet til et sted, hvor vinen er hjerteblod.

Vin er da også fuldstændigt uadskillelig fra Châteauneuf-du-Papes historie. Højt oppe over tagene ligger paveslottet, der har givet navn til byen: “Pavens nye slot”. Det blev bygget som sommerresidens for paverne, der havde hovedsæde i Avignon. I dag er det en mægtig ruin og nok mest interessant for den formidable udsigt over områdets vinmarker. Byens gamle gader vrimler med små forretninger, der sælger vin. Gå rundt i de smalle gader og nyd den behagelige stemning. Fra Chateauneuf-du-Pape følger du cykelstien ViaRhona ind frem til Avignon.

7. dag

Afslutning på turen

Efter morgenmad hjem- eller vidererejse. Eller forlængelse her i Avignon.

Henter Billede