Merlot

Cykelrejse gennem Provence

fra Rhône dalen ned til Middelhavet

Denne cykelrejse gennem Provence fra Rhônedalen og ned til Middelhavet starter i byen Montelimar i den sydlige del af departementet Drôme. Drôme leverer, sammen med de to sydligere departementer Vaucluse og Bouches-Du-Rhône, et umådeligt flot sceneri til denne cykelferie og sørger for provençalske stemninger ‘en masse’. Landskabet er kendetegnet ved endeløse rækker af oliventræer, lavendelmarker, Sten-Ege og berømte vinmarker  – og ikke mindst de mange yndige landsbyer med fine romanske kirker. Alle vegne støder man på minder og traditioner: slotte, museer, monumenter, landsbyfester og en gastronomi, der bygger på meget lækre lokale produkter.

Ruten følger ikke Via Rhôna, som jo ellers fører fra Montelimar og ned til Middelhavet, netop fordi vi var fristede af den bagvedliggende Provence-idyl. Det betyder også at turen er mere bakket, og har højdemeter på 300 til 400 m hver dag bortset fra det sidste loop ud i Carmargue fra Arles, som er helt fladt. Byerne du kommer til og den hele stemning, der er over stederne her, er meget provencalske: Her er himlen blå og luften fuld af timian og lavendel. Bienvenue a velo!

1. dag

Ankomst til Montélimar

Der er tog fra Paris og Lyon. Det som Montelimar er mest kendt for, er at være nougatens hovedstad. Her findes ikke færre end 15 producenter. Nougaten er opfundet af munke i 1100-tallet. Der er ligefrem et museum, Fabrique et Museé du Nougat. Hovedgaden Alleés Provencals i Montelimar har fire rækker platantræer, hvor der er fortovscafeer på den ene side og en stor park på den anden. Det er rigtig fransk charme at sidde her på en af cafeerne og drikke en kølig Côte du Rhône vin – så er du vel ankommet! Og parat til morgendagens cykelrute.

2. dag

Montelimar-Grignan/Montbrison-sur-Lez

25-35km

Denne første etape går ud i det, der kaldes Provence Pre-Alps. Det lyder ”bakket”, men højdemeterne er 400m i alt på hele dagen. Du fornemmer at du er i den ”Mediterrane” sfære nu med de buede tegltage, overdækkede terrasser og skyggefulde pladser med platantræer, som hvisler i vinden. Her finder du også lavendelmarker (blomstrer midt juni til midt august), olivenlunde, egetræer – alt giver det et sydlandsk præg. Også disse ensomt beliggende kapeller, som stikker deres lille bygningskrop op over en vinmark. Dagens rute fører til den idylliske landsby Grignan, hvor Sydfrankrigs største renæssanceslot ligger. Slottet troner højt oppe over byen og herfra er en flot udsigt ud over dalen. Grignan blev for øvrigt i 2021 ført til listen “Les Plus Beaux Villages de France”, en samling af Frankrigs smukkeste landsbyer. Overnatning her i Grignan eller i Montbrison-sur-Lez som ligger 10 km østfor.

3. dag

Grignan/Montbrison-Vaison-la-Romaine/Mollans sur Ouvèze

43-53km

Turen har mange interessante markører. For det første er landskabet meget varieret og smukt – du får provencestemninger en masse. Igen med lavendler og vindruer og landsbyer, som indbyder til små pauser og et strejf rundt til fods. Om eftermiddagen kommer du til den hyggelige by Vaison-la-Romaine. Her findes der to arkæologiske udgravningssteder med et væld af historiske minder. En romersk bro fører over til den del af byen, hvor man finder udgravningerne. Fra den øvre bydel får man desuden en af de bedste udsigter udover det omkringliggende landskab. Vaison-la-Romaine er et godt sted for indkøb af lokal keramik og malerier. Overnatning enten her her i Vaison-la-Romaine eller videre på cyklen til Mollans sur Ouvèze – en mindre landsby med et typisk Logis de France landhotel med godt køkken. OBS! Ved overnatning i Vaison-la-Romaine udgår er middagen på egen hånd da her er mange restauranter. Fradrag gives.

4. dag

Vaison-la-Romaine/Mollans sur Ouvèze-Isle sur la Sorgue

45-55km

Du cykler her nedenfor Mont Ventoux, hvis skaldede hoved til stadighed hilser dig, og måske kan friste en og anden til at vende tilbage og tage livtag med bjergvejen op en anden gang. Men vi holder os til lavlandet og hilser på nogle af Rhônes meget fine vindistrikter som Gigondas og Vacqueyras inden du nærmer dig fladlandet ved Avignon. I Perne-les-Fontaines bør du give dig tid til at se byens ikke færre end 40 fontainer og kilder. Herfra følger du Canal de Carpentras som snor sig gennem lavlandet hele vejen ned til den meget charmerende L’Isle sur la Sorgue. Byen er Frankrigs svar på Venedig, smukt anlagt som en kanalby, der gennemtrænges af fem udløbere af Sorgue-floden. Her er en hyggelig atmosfære og mange cafeer, restauranter og antikvitetshandlere. En ekstra nat i byen kan anbefales.

5. dag

L'Isle sur la Sorgue-Arles

55km

En tur gennem et udbredt gartneri-område med salater og krydderurter til køkkenerne hos folk i byerne omkring her. Du kan nu se les Alpilles og for foden af den lille bjergkæde ligger Saint Rémy, hvor van Gogh var på Hospitalet Saint Paul Asylum, og hvor det romerske Glanum også ligger. Byen byder på smalle, snoede gader, smukke velrestaurerede huse, gamle fontæner, små skyggefulde pladser med restauranter, caféer og små butikker. Herefter stigning op til Les Baux de Provence – endnu en perle i Bouches-Du-Rhône og på listen “Les Plus Beaux Villages de France”. Så nedad igen mod den pittoreske landsby Fontvielle med Daudets gamle mølle og videre til Arles med den flotte romerske arena. Denne nat i Arles, hvor du bor i et roligt kvarter på et 4-stjernet hotel.

6. dag

Arles-les Saintes Maries de la Mer

39km

I dag forandrer scenen sig totalt: Vest for Rhône er du straks ude i “Frankrigs Texas” med fugle, heste og køer i store, flade vådområder. Camargue er også stedet for den franske risproduktion, og der produceres faktisk så meget i dette område, at Frankrig er selvforsynende med ris. Lidt ufransk ganske vist, men det er en særegen oplevelse at cykle her i stilheden under den høje himmel. Etapen ender nede ved kysten ved les Saintes Maries de la Mer. Overnatning små 3 km inde i landet på et roligt og landligt hotel med have og pool. Der kan hurtigt blive lidt for meget hurlumhej nede i les Saintes Maries de la Mer.

7. dag

Rundtur i Camarque

32km

Carmargue adskiller sig fuldstændigt fra alle andre områder i Provence. Landskabet er noget helt særligt med sine endeløse enge og rørskove, søer og rigt fugleliv. Du cykler øst på ud af Saintes Maries ad en sti lige bag klitrækken i et reservat, hvor kun cyklister og vandrere må færdes. Mange bademuligheder i det blå Middelhav, og væk fra byen er strandene fredeligere. Lige bag ved kysten ligger søerne med mange vadefugle og også flamingoer. Dagens mål er fyrtårnet ude ved Gacholle. Tilbage igen ad samme vej.

8. dag

Afslutning på turen

Efter morgenmaden er turen slut. Der er inkluderet en transfer op til Arles, hvorfra der er tog retur til Montelimar, men også til Marseilles, Avignon og Paris. Vi hjælper gerne med rejsedetaljerne.

De nævnte hoteller er dem vi oftest benytter. Vi forbeholder os ret til at ændre hotelforløbet – naturligvis altid inden for samme el. højere kategori.

Turen er en forlængelse af vores tur 35 som går langs med Rhône floden og cykelruten ViaRhôna. Tur 35 starter syd for Lyon i Condrieu og ender netop i Montelimar, og således kan du cykle en sammenhængede 12-nætters tur fra Condrieu og helt ned til Middelhavet. 

Henter Billede