Merlot

Salzkammergut Classic

Søer og bjerge

En cykelferie i Salzkammergut, Østrig byder på dybblå søer og mægtige sneklædte bjerge som flot kulisse. Her er betagende smukt. Men Salzkammergut er mere end prægtig natur; her er masser af små yndige byer med fuldt blus på romantikken. Denne tur starter og slutter i kejserbyen Bad Ischl, øst for Salzburg, og kan arrangeres i to varianter:

46A: 9 dage, 8 nætter, 6 cykeldage+1 vandredag ved Grundlsee

46B: 8 dage, 7 nætter, 6 cykeldage

1. dag

Ankomst til Bad Ischl

Bad Ischl er hovedbyen i Salzkammergut og er en gammel stilfuld kejserby. Kejser Franz Joseph holdt sommer efter sommer sin ferie her i byen, som stadig emmer af kejserlig fortryllelse. Kaiservillaen, der ligger i en park i engelsk stil, er en imponerende bygning, men lige så fascinerende og mere typisk for byen er Lehárvilla, Franz Lehár’s sommerresidens, hvor han komponerede mange af hans dejlige operetter. Bad Ischl har også mange kursteder. Du bor centralt i byen på Hubertushof

2. dag

Bad Ischl-Gmunden

20/37km

Du cykler ud ad byen og nordpå ad cykelsti langs med Traun-floden til Ebensee, som ligger i den sydlige ende af Traunsee. Mellem Bad Ischl og Ebensee kan du enten tage den direkte vej gennem dalen eller tage turen op gennem skoven. Den direkte vej deler du desværre med larmende biltrafik, dog på en cykelsti men de ligger der bilerne på din venstre og suser forbi og generer. Så hvis du orker det, så tag turen op igennem skoven. Det går noget op og ned, men her er det kun fugle og vandkilder der larmer. Fremme i Ebensee tager du skib op til Hoisn (inkl), som ligger i søens nordvestlige ende. Herfra cykler du for foden af Traunstein bjerget og kommer hurtigt frem til aftenens hotel. Men inden du slår dig ned på hotellet, bør du cykle ind til Gmunden (4 km). Byen er livlig og her er mange is-cafeer, restauranter, bådfarter – og turister! Her er søpromenade, kastanjetræer og en hyggelig gammel barok-inspireret bydel. En rigtig ferieby, men med en meget afslappet stemning.

Alternativt kan du fra Ebensee cykle venstre om søen op til Gmunden. Via først Traunkirchen, som ligger smukt med sin kirke på en klippe helt ude i søen, og så Altmünster. Der er meget bebygget langs søen, men du har hele tiden nærheden til vandet og skønne udsigter. Fra Gmunden fortsætter du videre rundt om søen til dit hotel, Grünberg am See, som ligger aldeles skønt helt ned til vandet.

3. dag

Gmunden-Weissenbach am Attersee

41km

Først tilbage til Gmunden og så forlader du Traunsee og cykler vestpå mod den noget større og varmere Attersee. Attersee er Østrigs største og varmeste ferksvandssø (op til 25 gr.), så sørg for at have badetøjet med og gør tid til et badestop. Der er flere offentlige badebroer langs søen. Du når Attersee ved byen Seewalchen i søens nordligeste ende. Herfra cykler du langs med søens østlige bred hele vejen ned til Weissenbach. Her skal du bo i nat på Hotel Post.

4. dag

Weissenbach-St Gilgen-Abersee

45km

Fortsæt rundt om Attersees sydlige ende til Unterach og kør så vestpå mod Mondsee. Byen er bl.a. kendt for at lægge kulisse til bryllupsscenen fra filmen The Sound of Music. Det er oplagt at spise frokost på en af byens mange restauranter på det centrale torv. Herefter fortsætter ruten langs med søen Mondsee med flere bademuligheder undervejs. I Scharfling skal du sydpå over til St Gilgen. Her går det opad, men sikke udsigter du får. Måske en “trækketur” på et par kilometer, og så går det nedad mod St Gilgen – Mozarts mors fødeby, og et populært badested ved Wolfgangsee. Tag evt op med kabelbanen til Zwölferhorn. Heroppefra er udsigten uendelig og ufattelig smuk.

Efter et stop i St Gilgen cykler du videre til Abersee ved Wolfgangsees sydlige bred. Her skal du bo i nat på fx Gasthof Zinkenbackmühle . Gør evt. en aftenudflugt over til St. Wolfgang. Gå ned til anlægsbroen, ring med klokken og den lille båd sejler dig over på den anden side af søen.

5. dag

Abersee–Bad Goisern

30km 25min

Fra St. Gilgen ad cykelsti videre rundt om søen til den nordlige bred og Fürberg. Herfra med skib til Ried (inkl) og på cyklen videre til St. Wolfgang. Vel nok en af Salzkammerguts “sødeste” byer, med masser af bindingsværk, blomsterkasser, liv og restauranter. Dirch Passer klassikeren ”Sommer i Tyrol” foregår bl.a. her i St. Wolfgang, og det legendariske hotel-restaurant ”Den Hvide Hest” ligger her stadigvæk. Planlægger du din dag rigtigt, kan du lige nå en tur op med smalsporsbanen til Scharfberg. En sjov oplevelse med damp og gamle vogne – og en fantastisk udsigt både fra turen op og selvfølgelig fra toppen. Man kan vandre ned til midterstationen Scharfberg Alm (ca. 1 time) og tage toget derfra resten af vejen ned. Efter dit besøg her i St Wolfgang, cykler du videre til Strobl og så Bad Ischl, som du jo startede i. Gennem byen og nu sydover til Bad Goisern. Her skal du bo i nat på Hotel Goisererhof. Vi anbefaler en ekstra dag her og cykl eller tag togt til Obertraun hvor du kan tage kabelbanen op i Dachsteinbjergmassivet. Heroppefra tager udsigten nærmest pusten fra dig. Man kan gå ud til 5 Fingers, en imponerende udsigtsplatform som breder sig ud som en hånd over et 400m lodret fald!

6. dag

Bad Goisern-Grundlsee el Bad Aussee

27-40km

Ad cykelsti langs med Traun floden til Steeg. Så er du kommet til endnu en sø – Hallstätter See. Ruten går ad cykelsti langs med den østlige bred. Du snor dig ind og ud mellem søbredden og jernbanen, og så dukker Hallstatt op på den anden side af søen. Fra Hallstatt station kan du krydse søen over til Hallstatt by og derved afkorte ruten med ca. 10 km, eller du kan cykle syd om søen dertil – for du MÅ gøre et stop i Hallstatt. Her er husene opført på de stejle bjergskråninger der omgiver Hallstätter See. Byen er på UNESCOs verdenskulturarv-liste, og når man går rundt i de smalle og stejle små gader er det ikke svært at se hvorfor. Tag evt bjergbanen op til Hallstatts museum om salt minerne. Den historiske Soleleitungsweg, verdens ældste ”pipeline” konstrueret i 1607, førte via 9000 udhulede træstammer saltholdigt vand fra saltminerne i Hallstatt til Ebensee. Efter et besøg i Hallstatt forlader du Hallstätter See, og efter en stejl optur (blot 3 km) gennem Koppen passet når du frem til Bad Aussee. Er humøret ikke til flere opkørsler, kan du springe på toget i stedet for. Gæster på tur 46B bor her i Bad Aussee på traditionelt hotel.

Gæster på tur 46A fortsætter fra Bad Aussee et par km østpå til du når den lille sø Grundlsee. Her skal du bo dejligt i 2 nætter på det 4-stjernede Seeblickhotel Mondi Holiday. Fra hotellets terrasse er udsigten ud over den lille sø og de bagvedliggende bjerge helt formidabel. Hotellet har indendørs pool og spa afdeling. Den ekstra dag kan bruges til at gøre en vandretur eller lille cykeltur rundt om søen.

7. dag

Hviledag ved Grundlsee

25km

Gæster på tur 46A kan blive på hotellet og slappe af eller gøre en lille vandretur rundt om søen eller tage en cykeltur, fx en tur på 25 km til Ödensee og et stop ved det populære “Genuss-Gasthaus” Kohlröserlhütte. Gæster på tur 46B har ikke denne ekstra dag, men fortsætter mod Bad Ischl.

7./8. dag

Bad Aussee/Grundlsee-Bad Ischl

35/40km

Fra Bad Aussee/Grundlsee er det en behagelig cykeltur tilbage til turens udgangspunkt Bad Ischl. Først til idylliske Altaussee omgivet af de høje bjerge og ud til endnu en dybblå sø. Så gennem den grønne Rettenbach-dal med småbyer, og så ligger Bad Ischl lige forude. Overnatning på samme hotel som ved ankomsten.

8./9. dag

Turen er slut

Efter morgenmaden hjem- eller vidererejse.

De nævnte hoteller er dem vi oftest benytter. Vi forbeholder os ret til at ændre hotelforløbet – naturligvis altid inden for samme el. højere kategori.

Rejseberetninger Salzkammergut Classic

46 Salzkammergut

Det var den smukkeste cykelferie vi endnu har haft – den slår selv Bodensøen rundt og det siger ikke så lidt. Vejret hele ugen var perfekt – sol og 35 grader. Cyklerne vi havde på turen var fine og i orden – og ingen punkteringer eller andre forhindringer. På turen brugte vi også tid på at tage op med Dachstein banen og travede ud til Five Fingers platformen – en helt fantastisk og uforglemmelig oplevelse.

Britta & Co., Auning

Henter Billede