Merlot

Salzkammergut – Strobl

Fast base øst for Salzburg

Salzkammergut emmer af romantik, tradition og nostalgi. Langs bredderne i de glitrende blå søer ligger mange skønne sommervillaer fra ca. år 1900, og i højdedragene rundt om søerne er der bjergbondeidyl. På denne cykelrejse øst for Salzburg bor du ved Wolfgangsee, som ligger midt i det nordlige Salzkammergut. Den dybblå sø ligger i Fünf-Seen landskabet, og er derfor et godt udgangspunkt for cykelture til de omliggende søer samt Bad Ischl og Salzburg.

Du bor 5 eller 7 nætter på det 4-stjernede Bergrose Hideaway ved Strobl i den østlige ende af Wolfgangsee. Hotellet ligger små 2 km fra søen og byen. Et dejligt hotel med fokus på ro, afslapning og god mad. Hotellet byder alle gæster over 12 år velkommen. Bergrose Hideaway har i 2021 gennemgået en fuldstændig renovering af både værelser, opholdsrum, restaurant osv og fremstår nu lyst og moderne, men med respekt for husets oprindelige traditionelle stil. Her er en dejlig have med liggestole, og en stor terrasse. Der er indendørs pool med jacuzzi og sauna og dampbad. Hotellet har 30 værelser, alle med balkon. Vi sætter gode cykler til dig, og har lavet 6 turforslag til frit brug ugen igennem. En tur velegnet for dem, der gerne vil prøve cyklingens glæder, men ikke vil være afhængig af at skulle pakke hver dag og så afsted til et nyt hotel.

1. dag

Rundt om Wolfgangsee

23km

En cykeltur langs med den sydlige side af Wolfgangsee. Fra Strobl følger du cykelstien der går ad den nu nedlagte jernbane, Salzkammergutbahn, først til Abersee og Gschwandt og så videre rundt om søen til St. Gilgen – en livlig ferieby med mange cafeer og restauranter, og et Mozart museum. Herfra tager du båd (inkl.) til St Wolfgang/Ried. Byen er vel nok en af Salzkammerguts mest idyllisk beliggende og sødeste byer, med masser af bindingsværk, blomsterkasser, liv og restauranter. Gå rundt her og indsnus den romantiske atmosfære i de stejle gader. Dirch Passer filmen, Sommer i Tyrol, er indspillet her og det kendte Hotel Den Hvide Hest ligger her endnu. Du kan følge i filmens spor ved at tage en tur med smalsporsbane fra St. Wolfgang op ad bjerget Scharfberg. Heroppefra får du de mest vidunderlige udsigter over søen og Salzkammerguts bjerge. Efter besøget her i St. Wolfgang cykler du tilbage til Hotel Bergrose via Strobl.

2. dag

Bad Ischl

28km

Fra Strobl ad småveje østpå til Bad Ischl, som jo gør et stort nummer ud af at være Kejser Franz Josefs elskede sommerby. Residensen med haven er museum og det kejserlige er mærkbart en del af turist-emblemet. Kaiservillaen, der ligger i en park i engelsk stil, er en imponerende bygning, men lige så fascinerende og mere typisk for byen er Lehárvilla, Franz Lehár’s sommerresidens, hvor han komponerede mange af hans dejlige operetter. Byen er hovedby i Salzkammergut og absolut hyggelig. Spis frokost her inden turen går tilbage til Strobl via Pfandl og Windhag.

3. dag

Hallstättersee

37-54km

Først til Bad Ischl og så i sydlig retning langs med Traun floden til Bad Goisern og Steeg, som ligger i den nordlige ende af Hallstättersee. Søen er så blå at det næsten er ubeskriveligt. Du cykler ad bilfri cykelrute langs søens østlige bred frem til togstationen Hallstatt. Her stiller du cyklen fra dig og tager båden over på den anden side til saltbyen Hallstatt (ej inkl.) eller du kan runde søens sydlige ende og cykle hele vejen frem Hallstatt på bilfri sti (anbefales til alle der har kræfter til det, ca. 8 km ekstra). Tag god tid i Hallstatt og se bjergværket med fortællinger om saltudvindingen op gennem historien. På tilbagevejen kan du med båd krydse søen og så tage toget tilbage til Bad Ischl, og så cykle de sidste 11 km til Strobl eller tage en bus.

4. dag

Mondsee & Attersee

63-70km

Langs med Wolfgangsee til den anden ende af søen og St. Gilgen, og herfra ad Salzkammergut-Radweg op over Scharflingpasset. Gør evt. en pause ved den højt beliggende Krottensee inden du cykler nedad igen. Nede igen er du nu ved Mondsee, og følger cykelstien langs med søen vestpå til byen Mondsee. Efter et besøg her fortsætter du rundt om Mondsee til du kommer til Attersee og byen Unterach. Både Mondsee og Attersee inviterer til en svømmetur. Tilbage til Scharfling og endnu en gang over passet, og så tilbage til Strobl via St Gilgen. Er turen for lang så nøjes med at se Mondsee.

5. dag

Gmunden, Traunsee

44/83km

Du cykler først til Bad Ischl og så ad cykelstien Traunradweg til Ebensee i den sydlige ende af Traunsee. Traunsee er Østrigs højest beliggende sø (192 m), og der er en del sejllads på søen – både rutebåde og turbåde. Du skal også ud på søen, så her i Ebensee tager du skib (ej inkl) op til Hoisn i den nordøstlige ende. Fra Hoisn cykler du langs med søen de 5 km ind til Gmunden. Gmunden er en særdeles hyggelig og livlig by. Den har i århundreder været hovedby for Salzkammergut-området og her er mange velholdte borgerhuse fra 1500-1800-tallet. Fra søpromenaden kan man mod syd se Seeschloss Ort, Salzkammerguts historiske vartegn. Du kan tage toget tilbage til Bad Ischl her fra byen (ej ink.), eller cykle hele vejen tilbage. Der er cykelsti hele vejen og ruten fra Gmunden til Ebensee langs Traunsees vestlige bred er særdeles køn. Det er en lang tur, men undervejs er der flere muligheder for at tage toget til hjælp, bl.a i Altmünster, Traunkirchen og Ebensee.

6. dag

Salzburg – med bus

Dagen er sat af til at udforske idylliske Salzburg. Vi anbefaler at du dropper cyklen denne dag, og tager bussen derind. Fra Strobl er der hyppige direkte busser og kun 1 times kørsel til denne dejlige by. UNESCO byen er smuk og livlig og rummer mange spændende cafeer, ølhaver og butikker. Salzburg er også hjem for et eminent legetøjsmuseum, fæstningen Festung Hohensalzburg og Mozarts fødested.

 

 

7. dag

Turen er slut

En dejlig uge i Salzkammergut er slut. Efter morgenmaden, check-ud og hjem-eller vidererejse.

Udover disse cykelruter, får du også turforslag og kortmateriale til 5 vandreture du kan gøre i området. Således kan du kombinere cykling og vandring og få den aktive ferie du selv ønsker.

Rejseberetninger Salzkammergut – Strobl

48 Salzkammergut, Hotel Bergrose

Vil gerne dele et dejligt billeder af vores ferieminder fra i sommers, hvor vi var på cykelferie i Østrig. Vi havde valgt ruten Strobl ved Wolfgangsee, hvor vi boede på Hotel Bergrose. En helt igennem unik oplevelse – og det er ikke sidste gang vi skal cykle i Østrig.

Heidi & Morten

48 Salzkammergut, Hotel Bergrose

Hjemkommet efter en særdeles dejlig tur må vi huske at rose Hotel Bergrose for faciliteterne, det meget venlige personale og den utroligt gode mad de serverer. 5 retter hver aften og alt velsmagende. Vi har aldrig fået så god mad en hel uge i træk.

Inge & Carsten

Henter Billede