Merlot

Kattegattleden

Den sydsvenske riviera

Cykelferie i Sydsverige på Kattegattleden: Flotteste cykelrute i Europa langs med havet! Ja, så enkelt kan det siges. I hvert fald tog Kattegattleden, som ruten fra Helsingborg til Göteborg hedder, i 2018 prisen for netop denne flotte titel. Og det siger ikke så lidt, for der er godt nok mange dejlige cykelruter langs de Europæiske kyster. Der er en del kriterier, der skal opfyldes for at blive kåret som Europas bedste. Bl.a. skal ruten gå ad adskilte cykelstier eller på meget stille landeveje. Der må ikke være trafik- og industristøj, og ruten skal være naturskøn og varieret. Og så skal der være gode picnic-muligheder undervejs. Alt dette finder du lige her i broderlandet mod nord. Så der er mange gode grunde til at prøve kræfter med en cykelferie på Kattegattleden i Sydsverige.

Vi har valgt at lave ”ren” Hallands-udgave af denne cykelferie i Sydsverige på Kattegattleden, med start i Halmstad og slut i Göteborg. På de godt 200 km langs den smukke vestkyst cykler du igennem karakteristiske svenske landskaber, forbi historiske slotte, langs enge og indbydende sandstrande og forbi hyggelige, små fiskerlandsbyer. Välkommen til Costa del Halland (som svenskerne selv ynder at kalde kysten).

1. dag

Ankomst til Halmstad

Halland regionens hovedby og oprindeligt fæstningsby med fire byporte. Nu står kun Norre Port fra 1601 tilbage, og udgør i dag indgangen til Storgatan – byens livlige gågade. Her er hyggelige små butikker og restaurationer med udeservering om sommeren, torveplads og masser af liv. I modsatte ende af Storgatan ligger Halmstad Slot, som er en del af det gamle fæstningsværk og opført af Christian 4, mens Halmstad var under dansk herredømme. Ankom til Halmstad i god tid og nyd den gode stemning.  Denne første nat fx på Grand Hotel.

2. dag

Halmstad-Falkenberg

60km

Du triller vestpå ud ad byen og ud til Tylösand; Den 7 km lange kyststrækning med hvidt, silkeagtigt sand så langt øjet rækker gør stranden til en af Sveriges mest populære. Hotellet af samme navn er også et besøg værd, for i lobbyen er en stor samling af nutidig skandinavisk og international kunst. Kattegattleden følger kysten tæt og landskabet veksler mellem hvide strande, små fiskerlejer og skove. Det gamle badehotel Steninge Kuststation er et hyggeligt sted at gøre holdt for en ”fika” stund med kaffe og kage. Frokosten kan du indtage i Ugglarp, som er kendt for sine køkkenhaver. Efter Ugglarp slår ruten et knæk væk fra kysten. men allerede i Grimsholmen forenes du atter med Kattegat. Herfra ikke langt til Falkenberg, som er dagens mål. Overnatning fx på Hamngatan 27

3. dag

Falkenberg-Varberg

40km

Falkenberg er en charmerende mindre by ved elven Ättran. I de brostensbelagte gader i Gamla stan står mange huse og kornmagasiner fra 1700-tallet tilbage. Mange af dem i dag indrettet som spisesteder, og efter sigende er Falkenberg blevet en destination, der er værd at rejse efter for madelskere; Madscenen i Falkenberg blomstrer. Et andet madsted der er værd at cykle efter er Joels Brygga i fiskerlejet Träslövsläge, som er kendt for sine hummer. Du kommer ret igennem på dagens rute som igen er kystnær og byder på flere flotte sandstrande og små hyggelige byer med kunstgallerier. Fortsæt videre op langs kysten til havnebyen Varberg, hvor man kan se den velbevarede Varberg fæstning, som Christian 4. opførte. Arkitekten bag er den samme som stod bag Rundetårn i København. Her er museum som bestemt er et besøg værd. Er du ikke til museumsvisit så tag i stedet en dukkert ved Kallbadhuset Varberg, byens charmerende badeanstalt i orientalsk stil. Overnatning centralt i byen, fx på Kusthotell.

4. dag

Varberg-Kungsbacka

60-75km

Du triller videre nordpå langs kysten. Nu ændrer landskabet karakter og de flade sandstrande erstattes af klippekyster. I Kattegat begynder skærgården at dukke op i horisonten. Du kommer gennem små landsbyer som Tångaberg, Frillesås og Åsa. I Åsa forlader du havet et stykke tid og cykler gennem landbrugsområder og bølgende bakker til Fjärås Bräcka. Tag en pause og nyd udsigten over søen og havet, og besøg Li-gravpladsen med sine mere end 100 monolitter. Med Fjärås Bräcka i ryggen cykler du langs marker og hestegårde, inden du når Kungsbacka, som er en dejlig lille by med gammel bymidte og et dejligt torv. Her bor du godt fx på Hotell Halland.

5. dag

Kungsbacka-Göteborg

40-65km

Fra Kungsbacka cykler du nu vestpå og ud til havet igen. Du passerer Vallda og Särö, som engang var legeplads for Göteborgs bedsteborgere og de kongelige. Efter Särö går cykelstien af en nu nedlagt jernbane, som mellem Billdal og Askim løber helt ude ved kysten. Flottere bliver det ikke. Klipper, frodig skov, små bugte og lystbådehavne afløser hinanden resten af vejen ind til Göteborg, Sveriges næststørste by. I Göteborg overnatning på Elite Park Avenue Hotel Gothenburg eller Spar Hotel Gårda.

6. dag

Afslutning på turen

Efter morgenmaden er der udcheckning fra hotellet og hjem- eller vidererejse. Bilister, som har parkeret i Halmstad tager toget tilbage. Der er hyppige forbindelser. Du kan også vælge at blive og forlænge turen med et or dage i Göteborg.

De nævnte hoteller er dem vi oftest benytter. Vi forbeholder os ret til at ændre hotelforløbet – naturligvis altid inden for samme el. højere kategori.

Måske du også vil synes om vores tur i Galloway i det sydvestlige Skotland, hvis du er til cykling i kystnær natur. Se vores Tur 162.

Henter Billede