Merlot

Bodensee Classic

Cykelrute i tre lande

Cykelferie rundt om Bodensøen. Bodensee hører til en af de smukkeste og største søer i Europa. I areal nogenlunde som Bornholm. Der er en storslået natur omkring søen, og i de indtagende byer langs søen trives kulturlivet med en sydlandsk atmosfære. Langs søens bredder er der fine badesteder, hvor du kan få en dukkert i det rene vand. Denne cykelferie rundt om Bodensøen er en overvejende flad cykelrute på små 280 km, lidt længere end søens omkreds, da du tager et smut til Schaffhausen. I den nordvestlige ende deles søen af en højderyg op i Überlingen See og Untersee med øerne hhv. Mainau og Reichenau. Du kommer til tre lande – Tyskland, Østrig og Schweiz. Hvis du har tid, så udvid med nogle ekstra dage i Konstanz eller Bregenz og tag på sejlads på søen med de hvide skibe. Du vil nyde det dovne liv ombord med god samvittighed, for du har jo lige cyklet det igennem.

Turen starter og slutter i Bregenz i forbundslandet Vorarlberg. Bregenz har, ligesom Konstanz og Friedrichshafen, et godt kulturliv. Berømt er Bregenzer Festspiele, som strækker sig fra slutningen af juli til slutningen af august. Under Festspillene vil du muligvis blive indkvarteret uden for Bregenz, fx forstaden Höchst eller Dornbirn.
1. dag

Ankomst til Bregenz

Tag toget via München eller flyv til Zurich. Bregenz er hovedstad i forbundslandet Vorarlberg, og ligger i Bodensøens helt østlige ende. Her er en flot lang søpromenade og en hyggelig bymidte med mange restauranter og butikker. Byen er meget berømt for sine Bregenzer Festspiele, som hvert år høster internationale roser for de imponerende og overdådige opera opsætninger på friluftsscenen i søen. Festspillene strækker sig fra midt juli til midt august, og i denne perioden kan det være svært at få plads på byens hoteller så du vil muligvis blive indkvarteret i forstæderne Höchst eller Dornbirn. Det kan anbefales at tage en ekstra dag her i Bregenz og så tage kabineliften op til byens bjerg, Pfänder. Fra toppen (1064 m.o.h.) er der flot udsigt over byen, Bodensee og de omkringliggende alpetoppe. Man kan gå ned til byen igen ad flere ruter.

2. dag

Bregenz –Güttingen/Romanshorn

45/56km

Cykling langs Bodensøen, via fuglereservatet og naturparken Rheindelta, til Rheineck i Schweiz (her løber Alter Rhein ud i søen) og videre til Arbon med søpromenade eller helt til Güttingen via Romanshorn – Schweiz’ største havn.

3. dag

Güttingen/Romanshorn-Singen/Rielasingen/Gailingen

54-63km

Videre langs søbredden her på sydsiden i Schweiz med middelalderbyerne Münsterlingen og Kreuzlingen til Stein am Rhein: Indbegrebet af bindingsværkidyl, og en en meget populær turistby i området mellem Bodensøen og Schaffhausen. Gå rundt i de idylliske gader med torve og pladser ned ad hovedgaden som fører til den vestlige byport. Efter et besøg her i byen, cykles videre de ca. 10 km. til Singen eller Rielasingen i Tyskland.

4. dag

Rundtur til Rheinfall

55km

I dag cykler du til Schaffhausen i Schweiz. Schaffhausen selv er en stemningsfuld by, men du skal også hertil fordi det berømte Rheinfall ligger ca. 5 km. vest for byen. Rheinfall er Europas største vandfald. Vand i store mængder, der falder langt nedad, er nu bare en spektakulær naturoplevelse. Tilbage samme vej og overnatning samme sted.

5. dag

Singen/Rielasingen/Gailingen-Konstanz/Kreuzlingen

53km

Du cykler ned til Bodensøen igen og følger Höri halvøens sydside frem til Radolfzell. Her ligger du lidt oppe over søen og har flot udsigt til modsatte bred og bjergene i baggrunden. Fra Radolfzell en flot tur langs søen til Konstanz via Allensbach og evt via klosterøen Reichenau, også kendt for sine vinmarker, gartnerier med drivhuse og salg af frisk frugt og grønt langs vejene (rundtur +16 km). Denne nat bor du i den livlige by Konstanz eller omegn.

6. dag

Konstanz/Kreuzlingen-Friederichshafen

34/44km 15min

Fra cykelvenlige Konstanz videre til blomsterøen Mainau. Rigtigt guf for haveelskere. Her kan du nemt bruge tre timer. Færge fra Staad til Meersburg (inkl). Meersburg er opdelt i to etager: Øverst ligger Oberstadt med slot og nederst ligger Nierderstadt med gamle bindingsværkshuse og havnepromenade. De to “etager” er forbundet med stejle smalle gyder med cafeer og butikker. Meersburg er omgivet af vinmarker og er fuld af liv. Fra Meersburg anbefaler vi at du gør en afstikker  (+ 10 km) nordpå til Uhldingen, hvor du kan opleve det ældste arkæologiske frilandsmuseum i hele Tyskland. Her er bl.a. opført en rekonstruktion af forhistoriske pælehuse. Museet ligger med den skønneste panoramaudsigt over Bodensee med Alperne i baggrunden. Nem rute videre herfra langs med søen gennem vindistrikter og til fisker- og vinbyerne Hagnau og Immenstadt. Dagens rute ender i Friederichshafen, hjemsted for mange af turbådene og for Zeppelinerne, som du har set kredse som store cigarer deroppe under himlen de seneste dage.

7. dag

Friederichshafen–Bregenz

36km

Let rute langs søen først til Langenargen ca. 6 km. længere fremme. Dagens højdepunkter; Monfort slottet her i Langenargen, den romantiske by Wasserburg og ikke mindst den bayerske by Lindau, hvis gamle bydel er klassificeret som et unikt historisk monument i Europa. Videre til den østrigske grænse og Bregenz i forbundslandet Vorarlberg. Bregenz har, ligesom Konstanz og Friedrichshafen, et godt kulturliv. Berømt er Bregenzer Festspiele, som strækker sig fra slutningen af juli til slutningen af august. Under Festspillene vil du muligvis blive indkvarteret i forstaden Höchst eller Dornbirn.

8. dag

Afslutning og hjemrejse

Efter morgenmaden er turen slut. Eller måske forlængelse her i Bregenz.

De angivne daglige cykel etaper kan variere alt afhængigt af hvilke hoteller der bookes.

Turen findes også i en kortere variant:

55C: En kort tur på 4 cykeldage rundt om hele den centrale del af søen

Henter Billede