Merlot

Donau Classic

fra Passau til Wien

Mere end 300 km ned ad bakke er måske en overdrivelse men faktum er at floden falder 175 m på sit løb mellem Passau og Wien og at Donau Radweg følger flodens løb ganske tæt. Tidligere var det en Treppelweg, hvor hestene trak skibene. I dag er det anden muskelkraft der udfolder sig og stierne er reserveret cyklister, som her færdes frigjort af biltrafikken. Caféerne og rastepladserne undervejs er mangfoldige. Alt synes at være lagt tilrette for de mange to-hjulede, på denne cykelferie langs Donau floden fra Passau til Wien

Donau går dels gennem snævre slynger med træbevoksede skråninger i alle grønne nuancer, og dels i et bredere flodleje, hvor landskabet vider sig ud. Der er rig mulighed for at give benene lidt ekstra og smutte op til byerne ovenfor, og nyde udsynet over floddalen, og så trille ned igen længere fremme. Et godt kort og en turbog hjælper dig til denne orientering.

1. dag

Ankomst til Passau

Dejlig by beliggende ved sammenløb af de tre floder; Donau, Inn og Ilz. Hyggeligt Altstadt centrum med snævre, krogede stræder, hvor gallerier og butikker ligger side om side med små cafeer og restauranter. Domkirken Sankt Stephan, der er strategisk placeret på det højeste punkt i den gamle bydel, kan prale af verdens største domkirkeorgel med ikke færre end 17.974 orgelpiber og fire klokkespil. Indkvartering og udlevering af cykler. Ved sen ankomst kan cyklen hentes næste morgen.

2. dag

Passau-Wesenufer/Schlögen

35-40km

Straks ud på Donau Radweg, og ind i Østrig. Ved Obernzell kan du tage lille færge over til den tyske side og så følge nordbredden frem til slusen ved Jochenstein, hvor du atter krydser over til den østrigske side. Så nærmer du dig Engelhartszell med Østrigs eneste trappistkloster der åbnede i 1925. Videre langs floden og de skovklædte skråninger til Wesenufer og aftenens hotel, der ligger lige ned til floden. Der er cykelsti på begge sider af floden, så du vælger selv hvor mange gange du vil krydse over sluser, broer eller med de små færger.

3. dag

Wesenufer/Schlögen-Linz

55-60km

Der er ikke langt til Schlögen og den berømte Schlögener Schlinge, hvor floden danner et stort “S”. På Donau-stien går det nu videre på højre bred til Aschach, som er en af de mange hyggelige provinsbyer langs floden. Ved Wilhering krydser du atter floden med færge til Ottensheim. Herfra en snes km til Linz, hvor du skal bo i bymidten. Oplev denne charmerende østrigske by med sin meget store Hauptplatz med flotte barokbygningerne. Linz var Europæisk Kulturhovedstad i 2009 og i denne anledning opførtes et antal imponerende nybyggerier – for eksempel ”fremtidsmuseet” Ars Electronica Center, Linz Schloss Museum fik en ny sydfløj hvorfra du kan nyde udsigten over hele byen. Også Lentos Kunstmuseum skal nævnes – og gerne opleves! Hvis du har tid, har Linz så meget at byde på at vi anbefaler en ekstra nat her.

4. dag

Linz-Wallsee

45km

På ruten ud af Linz går Donau Radweg gennem nogle yndede udflugtsområder for Linz’ indbyggere og forbi en stor flodhavn. Mange hyggelige Radlertreff undervejs gennem dette grønne område. Afstikker kan gøres til St Florian indendu fortsætter til Mauthausen. Du bor i Wallsee, som er en lilleput by med torv.

5. dag

Wallsee–Maria Taferl/Marbach

56km

Du kan cykle på begge sider af floden. Kryds fx over til nordsiden og bliv her frem til endnu en lilleputby Grein. Her krydser du igen til sydsiden,og bliver på denne bred til lige før Ybbs. Her krydser du over floden til Persenbeug ved et af de store sluseanlæg anlagt i forbindelse med vandkraftværker. Overnatning i Marbach eller i Maria Taferl, som ligger flot højt oppe over floden og har valfartskirke.

6. dag

Maria Taferl/Marbach-Krems

49-55km

Afsted på cyklen efter morgenmaden. Efter Pöchlarn ser du Stift Melk knejsende på bakken. Det smukke Benediktinerklosteret fra ca 1100, står idag nyistandsat og strålende i al sin forgyldte barokstil. Det bør du besøge! Herfra Melk videre ad flot rute gennem Wachau, et af Østrigs kendte vinområder. Her er du virkelig i den skønneste del af din cykeltur. Vinmarkerne skråner ned mod floden og vinbyerne ligger på række, bl.a. Spitz og Dürnstein med den gamle borg. Du skal bo i Krems, som er UNESCO Weltkulturerbe.

7. dag

Krems-Tulln-Höflein-Wien

59-74km 45min

Du skal over på sydsiden igen og krydser på broen og cykler her i den brede Donaudal frem til gamle Romerby Tulln. Tulln er Egon Schieles fødeby således museum for ham her og også Römermueseum der fortæller om Tullns grundlæggelse under Romertiden. Byen har et hyggeligt torv og badesø med parkområde. Så videre til Höflein, som er en af Wiens mange forstæder. Her kan du aflevere din cykel og tage toget resten af vejen ind til Wien (ej inkl.). Er du frisk kan du gerne cykle helt ind til byen, vel yderligere ca 20-25 km ind til Donauinsel og Wien via Klosterneuburg.

8. dag

Cykelturen er slut

Nu er det tid at opleve Wien. De fleste gæster vælger at tage 2-3 dage ekstra her inden hjemrejsen – også for at nyde den gode fornemmelse af være kommet cyklende hertil. Bilgæster tager tilbage til Passau. Hver lørdag med vores egen bus (i juni, juli og august også om søndagen), øvrige dage med toget. Toggæster rejser med toget direkte mod Tyskland og flygæster rejser hjem her fra Wien.

Du kan også nyde Donaus glæder med fast base ombord opnå det dejlige skib MS Primadonna. Se vores cykelkrydstogt på 7 nætter fra Passau til Budapest pg retur: Tur 50S Donau cykelkrydstogt

Henter Billede