Merlot

Sicilien Øst

il Barocco

Enhver med interesse for bygningskultur vil finde at denne tur har noget helt særligt at byde på. Og selvom barok ikke er din kop te, så er byerne her i deres fantasifulde og ganske velholdte bygningsudtryk virkelig et besøg værd. Kombineret med fornøjelsen ved at cykle dertil, så har du noget at glæde dig til. Hele otte byer i Noto-dalen er på UNESCOs verdensarvsliste grundet denne rige senbarok, som fik sit meget vitale udtryk her. Det var barokkens sidste periode, så bygmestrene må være strømmet til og har udøst al deres erfaring i genopbygningen af byer, som blev ødelagt af jordskælv i 1693.

Du kommer til de fleste af dem på turen, som begynder i den højtliggende Palazzolo Acreide. Herfra cykling ned mod Ragusa og Modica. Kysten syd for ligner lidt Sydfranske Camargue, og er også habitat-område for trækfugle fra Afrika. Du cykler tæt på kysten og kan gøre badestop på øde sandstrande. Du slutter i Siracusa og bor i et fint gammelt hus i den historiske bydel Ortigia. Undgå august, her er simpelthen for varmt! Men nyd til gengæld al den øvrige del af året.

1. dag

Ankomst til Palazzolo Acreide

Du flyver til Catania og hentes i lufthavnen og køres til dit hotel i Palazzolo Acreide (700m). Her får du cykler og intro til turen. Du bor centralt på fx BB le Stanze di Andrea eller udenfor byen på det gamle landsted Hotel Feudo Bauly.

2. dag

Palazzolo Acreide–Modica

52km

Byen her er en af de otte fredede barokbyer. Giv tid til at gå rundt i gaderne inden du cykler ud i landskabet ned mod Modica. Det går let op og ned, og du kommer forbi mange marmorbrud, som har lagt sten til al pragten inde i egnens byer. Et landskab skiftevis vildt og og venligt og med stengærder i firkantede linier omkring markerne. Stengærderne holder dels styr på græssende dyr, men deres vigtigste funktion er at beskytte det sarte jordlag og den porøse tufsten nedenunder mod at blive skyllet væk af rindende regnvand. Ragusa kommer du først til, den todelte by med to forskellige byplaner. Fra byens nyere del kan du ad trappe efter trappe sno dig ned gennem byens gamle jødiske kvarter til den gamle bydel Ragusa Ibla, der breder sig ud over en kuppelformet forhøjning i bjerglandskabet. Meget spændende sted. De sidste 15 km er let nedad mod Modica. Overnatning fx på Hotel San Giorgio.

3. dag

Modica–Pozzallo

36km

Modica ligger i 380m og du skal i dag ende nede ved havet i byen Pozzallo, så dagens cykling er let. Giv derfor god tid i Modica inde du cykler afsted. Det er en betydningsfuld by på Sicilien, men den tabte helt styrke efter jordskælvet i 1693. Smuk og ren barokstil i den imponerende San Giorgio kirke med udsigt ud over byen, som er livlig og også kendt for en særlig chokolade. Så snart du er ude af Modica er det stille og rolig cykling af landevejen. Her dyrkes ind imellem oliven på skråningerne og de karakteristiske kaktusser vokser vildt overalt. Ruten går via den meget stemningsfulde by Scicli, og du cykler lige ind gennem centrum og forbi den store åbne plads, Piazza Italia. Så trille, trille videre nedad mod kysten og snart er du i Pozzallo med havn og nærliggende strande. Overnatning på fx Mare Nostrum eller Hotel Villa Ada.

4. dag

Pozzallo–Portopalo di Capopassero

45km

Du cykler langs den flade kyst med bred sandstrand på den ene side, og et vådområde med vadefugle bl.a. flamingoer på den anden. Der kan bades og der er god plads. Vi synes du skal aflægge Siciliens sydpids et besøg nede ved Isola delle Correnti. Hvis du ser på kortet, så ligger dette punkt sydligere end Tunesiens nordkyst. Det er en lille, sjov omvej inden du når til Portopalo. På vej hertil kan du smage på den lokale vin Vino d’Avola i en af de mange kældre langs vejen. I havnen i Portopalo ligger der en god restaurant til frokost eller aften. Overnatning på fx Hotel Vittorio.

5. dag

Portopalo-Marzamemi–Noto

43km

Byen her er nyere og ikke noget særligt, så afsted mod Noto. Her er ret fladt med en del gartnerier og et naturområde kaldet Vendicari Natural Oasis med sjældne botaniske specier. Forbi Lido de Noto med havbad inden du når selve Noto. Her når barokken sit maksimum, barokkens hovedstad er den kaldt, et utroligt smukt og harmonisk byrum. Gå rundt her og lad bygningerne selv fortælle. Denne nat fx på Hotel Flora.

6. dag

Noto–Siracusa

55km

Du får sikkert smagt på en mandel-granité med en brioche og en caffé espresso, inden du siger farvel til denne særlige by og tager cyklen ud til kysten og følger den via Avola op til Siracusa, som en gang var hovedstad i grækernes Magna Grecia. Du bor meget dejligt på fx på Alla Giudecca midt i det historiske kvarter i centrum af Siracusa.

7. dag

Siracusa

Nu tid til at udforske den meget charmerende by Siracusa og Neapolis arkæologiske park hvor det græske teater ligger. Tæt ved dit hotel ligger museet for Arkimedes og Domkirken, som er bygget oven på et Apollon tempel fra den græske storhedstid. En meget stemningsfuld by, hvor du gerne kunne bruge mere tid, hør os om hotellet har plads en to-tre dage mere. Ortigia har mange turister og følgeligt et rigt udbud af restauranter. Det sicilianske køkken udbreder sig i alle varianter med sværdfisk og tun i midten.

8. dag

Afslutning

Eller evt forlængelse. Du kan leje bil og forlænge på den måde og aflevere bilen i lufthavnen eller tage bus til lufthavnen.

De nævnte hoteller er dem vi oftest benytter. Vi forbeholder os ret til at ændre hotelforløbet – naturligvis altid inden for samme el. højere kategori.

Henter Billede