Merlot

Puglia–Apulien

Salento halvøen: Kyst og kultur på støvlelandets hæl

Skøn cykelferie i Puglia. En af de mest eksotiske og spændende regioner i Italien er uden tvivl Italiens “hæl” Puglia eller Apulien. Det smukke landskab mellem Adriaterhavet og det Ioniske hav præges af terracottafarvet jord med krogede, gamle oliventræer, en varierende kystlinje med både klipper og fine sandstrande, samt fascinerende byer, hvor folkeslag fra forskellige epoker har sat sit præg.

Mod øst ligger vinmarker og barokbyer med snævre gader ned mod Adriaterhavet, mens kysten mod Det Ioniske Hav er fuld af laguner og olivenlunde med evig stilhed. Det meste af Salento, som Puglias sydlige region hedder, er ganske fladt bortset fra arkitekturen og en højtragende palme i ny og næ. Men længst mod syd og op langs østkysten rejser landskabet sig til små kalkstensbjerge, der når op i 200 meters højde.

Turen her starter lige inde i naboprovinsen, Basilicata, i byen Matera, hvis gamle bydel består af grotter og bygninger, som er hugget ind i klipperne. Så cykler du gennem Itria-dalen til Alberobello og så ud til den vestlige kyst og følger den hele vejen rundt om halvøen til barokbyen Lecce. Det flade land og det milde klima nærmest året rundt gør Salento halvøen til en oplagt cykeldestination. Den første cykeldag mellem Matera og Alberobello er lang og til dels krævende, så du kan også vælge at starte turen i Alberobello i stedet og således bare have en tur på 7 nætter.

1. dag

Ankomst til Matera

Flyv fx til Bari og tag den direkte lufthavnsbus til Matera. Materas gamle bydel har en lang og spændende historie. Byens Sassi-hulekvarterer er i dag hovedattraktionen med deres finurlige huleboliger og er på UNESCOs liste over verdenskulturarv. Men byen er et spændende miks af forskellige kvarterer. Fx står Del Piano-kvarteret i skarp kontrast til de fugtige tufstenshuler, og præger byen med store paladser og kirker i overdådig barokstil. Her er nok at se og opleve i Matera og vi kan anbefale en ekstra dag inden du tager fat på cykelturen. Byen var i øvrigt Europæisk Kulturhovedstad i 2019 og fik i den forbindelse et “ansigtsløft”.

2. dag

Matera-Alberobello

35km 40km

Fra Matera skal du henover Murgia plateauet. Det er et meget stille landskab og stort set fladt, men også øde og der er således ingen byer før efter små 40 km. Derfor har vi arrangeret en privat transfer fra Matera til byen Gioia del Colle. Herfra starter din cykeltur. Du får cyklerne udleveret i Gioia del Colle og bliver her briefet om ruten mm. Måske du vil spise frokosten her i byen inden du bevæger dig ind i Puglia regionen med mandeltræer og olivenlunde bag stengærder. Ind i mellem dukker Puglias arkitektoniske særkende de runde hvidkalkede trullihuse op. Den sidste del af ruten inden Alberobello har nogle få lange bakker, som dog ikke er stejle. I Alberobello, som er dagens mål, findes den største samling af trulli-huse. Her består hele den gamle bydel af af disse rundhuse, som ligger tæt og mange af dem er nu indrettet til souvenir forretninger, små cafeer og restauranter. Her er flere museer hvor du kan opleve hvordan folk boede i deres trullier i gammel tid. (Synes dagens rute for kort kan du også vælge at cykle de ca. 75 km hele vejen fra Matena. Men sørg for at give dig selv tid i Alberobello).

3. dag

Alberobello-Ostuni

36-52km

I dag triller du gennem Itria dalen og vil nyde det grønne højland med sine røde jord, vinmarker og frugtplantager. Her er kilometervis af fint stablede stengærder og trullo husene skyder op overalt. Locorotondo – den runde by – er højt beliggende og kræver lidt af cykelbenene det sidste korte stykke op til byen. Heroppefra er der til gengæld fri udsigt til hele Itria dalen. På vinmarkerne rundt om den pittoreske by dyrkes den perlende DOC hvidvin, som bærer byens navn. Nyd et glas på torvet inden du cykler videre til nabobyen Martina Franca, med sin livlige og historiske bymidte. I Cisternino kan du spise frokosten inden du cykler videre til Ostuni. ”La citta bianca”, Den Hvide By, som Ostuni kaldes har fået sit tilnavn fordi alle byens huse er hvidkalkede. Den arabisklignende by ligger yndefuldt på toppen af tre bakker, hvorfra du kan skue ud over Adriaterhavet. Den korte rute er uden Martina Franca.

4. dag

Ostuni-Manduria

52-72km

I dag bevæger du dig ind i Salentos sletter fulde af oliventræer og barokdekorerede landsbyer, som San Vito Dei Normanni, Mesagne, og Oria. Vinen der dyrkes i området her er hovedsagelig lavet på den røde primotivo drue. Du kommer forbi en del vin- og også olivenolieproducenter og kan let gøre et smagestop hos en af dem. I Manduria bor du på moderne hotel i en historisk bygning midt i byens smalle gader. Dagens korte rute går mere direkte sydover og via Francavilla Fontana.

5. dag

Manduria-Gallipolli

69km

Så endelig ud til kysten! Ca. 13 km fra Manduria ligger det krystalklare azurblå Ioniske hav og glimter i solen. Her er havet mildere end Adriaterhavet på den anden side af Salento-halvøen, så det er her at du skal hoppe i bølgen blå så tit du orker. Her er flere bademuligheder undervejs frem mod Gallipoli. Lad dig ikke afskrække af Gallipolis skæmmende forstæder, for den gamle by har al den skønhed og charme som dens forstæder mangler. Gallipoli betyder ”den smukke by” på græsk og du skal bo i det velbevarede og bazarlignende historiske centrum, som ligger på en halvø. Lige syd for byen ligger en skøn og populær badestrand. Brug evt en ekstra dag her hvis du vil slappe af ved vandet.

6. dag

Gallipoli-Santa Maria Di Leuca

52/75km

Du bliver herude ved kysten og det Ioniske hav og cykler først til Torre San Giovanni. Det azurblå hav lokker, og vælger du den korte og helt flade rute i dag, er der både tid og muligheder for at bade flere steder. Dagens lange rute tager dig lidt ind i baglandet til Specchia, som er udnævnt til en af Apuliens “I Borghi più Belli d’Italia” (“Italiens smukkeste landsbyer”). En sådan smuk landsby ligger naturligvis på en bakketop (ca. 180 m.o.h.)! Fra Specchia ad småveje ned til kysten igen og ud til Santa Maria di Leuca, hvor du skal bo i nat. Byen er Apuliens sydligste punkt hvor Adriater havet og det Ioniske hav mødes. På den yderste pynt står et karakteristisk fyrtårn. Byen har en farverig strandpromenade og sydlandsk leben.

7. dag

Santa Maria Di Leuca-Otranto

63km

Så går turen stik nordover og nu med Adriaterhavet som følgesvend. Kysten her er mere klippe- og stenfyldt og nogle steder tårner den sig op over 100m over havet. Kystvejen her er blandt Italiens smukkeste. Det går op og ned og giver udfordringer til cyklisten, men  du får det hele igen med uspoleret natur til alle sider. Der er en del havnebyer undervejs, og bl.a Tricase med suveræn restaurant er et oplagt valg til et frokoststop. Jo nærmer du kommer Otranto, jo mere livlige bliver byerne. Fremme i Otranto er det tid til at nyde den sydlandske stemning på den veltrimmede strandpromenade. Her findes et væld af cafeer og restauranter, og bag fæstningsmuren ligger den gamle bydel med sine butikker og historiske oplevelser.

8. dag

Otranto-Lecce

56km

Inden du forlader Otranto bør du aflægge det gamle fort på havnefronten et besøg. Det ser smukt ud i morgenlyset. Herefter cykler du ad småveje via Alimini søerne til Torre dell’Orso. Her kan du svømme ind i grotten, Grotta della Poesia. Fortsæt op langs kysten og ind til Acaya med imponerende slot. Så kommer du til Lecce, som har fået tilnavnet “Sydens Firenze”. I Lecce er det dog barokarkitekturen der er dominerende, men stemningen er genkendelig fra den norditalienske storebror. Byen er en livlig universitetsby og den historiske bykerne er fuld af piazzaer med funklende barok og mange smukt dekorerede butiks- og restaurantfacader. Alle bygningsflader har fået en tur med den barokke pensel! Du bor centralt på hyggeligt B&B med lille gårdhave.

9. dag

Afslutning på turen

En uges cykeleventyr i Apulien slutter her i Lecce. Forlæng evt med en ekstra dag inden hjemrejsen. Tog op til Brindisi eller Bari – eller bestil en transfer til lufthavnen.

tur 84 puglia apulien apulia syditalien matera alberobello bari brindisi

Rejseberetninger Puglia–Apulien

84 Apulien

“Vi har haft en virkelig dejlig cykelferie. Alt på turen fungerede perfekt. Vi blev hentet i lufthavnen og blev kørt til det super dejlige hotel i Matera med en fantastisk flot udsigt fra terrassen ned over kløften og ind mod byen, som ligger så flot op ad bjergsiden. På alle B&B og hoteller blev vi mødt af et meget venligt personale, som tog rigtig godt imod os. B&B og hoteller lå alle dejligt centralt i byerne og flere steder med badestrande i gå afstand. Cyklerne var fine, GPS´en var nem at bruge og let at navigere efter, og der var behagelig lidt biltrafik på vejene. Således opladet med sol, vitaminer og oplevelser kan vi gå vinteren i møde.”

Karin & Karsten

84 Apulien

Vi er nu vel hjemme fra vores cykeltur i Apulien. Det har været en rigtig dejlig tur med perfekt temperatur til at cykle i og masser af solskin. Samarbejdet med de lokale værter  var rigtig fint. Vi fik hjælp de to gange vi havde behov for det, og alt gik som forventet. Vores cykler og cykeltasker var gode, og alle overnatningsstederne levede i den grad op til vores forventninger. Matera og Lecce, hvor vi heldigvis havde lagt ekstra overnatning ind, var virkelig spændende at besøge. Otranto var vi også rigtig glade for. Der ku’ vi også godt have brugt en ekstra dag. Ellers tak for en dejlig tur, som vi gerne anbefaler til andre. Der var tilpas med turister, mest italienere. Det virkede lidt som om, at man ikke rigtig har opdaget, hvor dejligt der er i den del af Italien endnu.

Inge & Hans, Kalundborg

Henter Billede