Merlot

På cykel langs Bourgognes kanaler

Auxerre & Vézelay

Bourgognes historie og landskaber er velegnet til cykelturisme, og vi har længe haft denne cykelferie langs Bourgognes kanaler med i turbuketten. Du starter i Montbard ved Canal de Bourgogne, og cykler så mod nord op til Joigny og så til Auxerre ved Yonne-floden – en hovedby i Nordbourgogne, som vi må have med. Herfra langs Canal Nivernais ned til Clamecy. Nu er du godt i gang og forhåbentlig klar til stigningen, som kommer her til allersidst op til Vezelay, som er et værdigt sted at slutte cykelturen. Det er den mest bilfri af turene i Bourgogne. Når du cykler langs Canal de Bourgogne er det på grussti indtil Joigny og Auxerre. Fra Auxerre langs Canal Nivernais er stien asfalteret.

1. dag

Ankomst til Montbard

Montbard ligger 240 km syd for Paris. Flyv til Paris og TGV-tog derfra. Selve byen har ikke så meget at byde på, men du bor og spiser godt på Hotel de l’Ecu. Seværdighederne er Fontenay-klosteret 5 km derfra og Alesia 12 km derfra (her mødtes Gallerne og Romerne med Cæsar i et slag i 52 f.K.) – et meget interessant dokumentations-center er nyligt åbnet her. Så med disse oplysninger skal du måske have en ekstra dag i Montbard før turen?

2. dag

Montbard-Tonnerre

61km

Du forlader Montbard og finder straks ud på stien langs Canal de Bourgogne. Efter 7 km en særlig seværdighed nemlig Grand Forge de Buffon, som fortæller historien om et jernværk drevet på vandkraft og med en storhedstid i 1800-tallet. Videre forbi slusehuse til Ancy-le-Franc med renæssance-slot med en ganske yppig udsmykning. Så videre langs Canal de Bourgogne til Tanlay med et af Bourgognes mest overdådige renæssance-slotte, Château de Tanlay omgivet af en voldgrav. Dagens mål er Tonnere, en middelstor provinsby som havde sin storhedstid dengang, der var skibstrafik på kanalen. Her bor du på hyggeligt chambres d’Hôtes, fx La Ferme de la Fosse Dionne.

3. dag

Tonnere-Joigny

56km

Stien følger fortsat kanalen helt tæt, og du cykler i et vidtstrakt agerland med et strejf af landsbyer og med de fine slusehuse som fikspunkter undervejs. Migennes er en større by og knytter sin historie til kanalen og til jernbanen. Joigny er “kulturbyen” i området her, og dens navn er knyttet til AOC’en Côte St-Jacques. Du bor dejligt på Hotel Le Rive Gauche ud til floden.

4. dag

Joigny-Auxerre

35km

Ikke så langt i dag og ganske nemt ned langs Yonne-floden til Yonnes hovedstad Auxerre, der ligger flot med sin gamnle bydel og vældige kirkebygninger ned til floden. Tid til at slentre rundt i byens smalle gader med bl.a. et berømt klokketårn. Der er også udflugtsbåde på floden. Denne nat på Hotel Normandie.

 

5. dag

Auxerre-Clamecy

64km

Ud af byen nu langs Yonne-floden mod syd. Stien følger floden og Canal Nivernais, som snor sig ud og ind. Stien er asfalteret og løber i et roligt landskab, hvor du snart ser skråningerne med vin fra Irancy-området. Du skal ind og besøge en Cave, der laver Crémant de Bourgogne. Denne smagning er inklusive i rejsen. Clamecy har også son storhed bag sig – dengang kanalen blev færdiggjort i 1834 og det blev muligt at fragte tømmer fra Morvan, da havde byen sin opblomstring. Du bor i bymidten på Hostellerie de la Poste.

6. dag

Clamecy-Vézelay

31km

Endnu et stykke ned langs kanalen indtil Bréves, hvor du “stikker af”” ind i baglandet. Stigningen op til Vézelay er på kun 120m. Vejen går gennem skov og lysninger i et landskab du vil finde er en afveksling fra kanalcyklingen. Vézelay er en åbenbaring at komme til. En lang smal gade op til Sainte-Madeleine basilikaen. Byen er på UNESCO-listen og et vigtigt punkt for pilgrimme nu og i Middelalderen. I nat bor du på Hotel de la Poste.

7. dag

Vézelay-Avallon

27km

Du cykler ned i Vallée du Cousin, som er en frodig dal med græsgange for får og charolaiskvæg. Her ligger gamle vaskehuse og drømmeagtige vandmøller. Vi er ret tæt på Paris, og disse vandmøller opkøbes af velhavende parisere og omdannes til résidentes secondaires. Landsbyen Pierre-Perthuis har ruiner af en borg bygget på en klippeskrænt, og smukke stenbroer spænder over kløften og Cure-floden. Fremme i Avallon skal du denne sidste nat bo på Hôtel les Capucins.

8. dag

Afslutning i Avallon

Efter morgenmaden er turen slut. Besværligt at komme herfra, så der er transfer tilbage til Montbard.

De nævnte hoteller er dem vi oftest benytter. Vi forbeholder os ret til at ændre hotelforløbet – naturligvis altid inden for samme el. højere kategori.

Henter Billede