Merlot

Elben

Dresden, Meissen & Wittenberg

En herlig cykeltur langs Elben. Elberadweg er en gave til cykelfolket – trofast følger den Elben over 860 km, og på turen her slår vi os ned i Dresden i nogle dage, og gør os bekendt med denne betydelige kulturby. Herfra kan du cykle ned i Sachsiske Schweiz og tage toget eller skibet tilbage. Du kan cykle helt til Bad Schandau – den gamle kurby, som for 100 år siden tiltrak det nye borgerskab. Herman Bang, Goldschmidt, Wied og Brandes var her på gentagne besøg og mødtes med åndsfæller fra Europa. Eller du kan nøjes med Pirna med sine fine byrum med gamle borgerhuse fra 16/17.årh. Floden slynger sig gennem dette bakkeland tilbage til Dresden. Videre nordpå er der vinmarker og porcelænsbyen Meissen, en del DDR nostalgia i de stille byer og endelig Lutherstadt Wittenberg, som er på UNESCO-listen. Kultur og natur i en perfekt ramme.Terrænet er nemt som på andre flodture – ja, endda let nedad, da du cykler med floden nordpå. Det omgivende terræn er med høje, grønne skrænter nede mod syd, og efter Meissen bliver det ganske fladt. Men stien går langs floden – fladt hele tiden.

1. dag

Ankomst til Dresden

Bare 700 km fra den dansk-tyske grønne ligger denne europæiske kulturperle: Dresden. Meget af byen blev totalødelagt under krigen, men efter murens fald er byen blevet rekonstrueret og er et smukt vindue ind i en storslået fortid. Tag bilen derned, eller fly/tog til Berlin og yderligere et par timers togtur derfra.

2. dag

Sightseeing i Dresden

Gør dig bekendt med byen som også går under navnet “Nordens Firenze”. Nyd den flotte by med Frauenkirche, Semperoper og barokmesterværket Zwinger palæet – alle pragtværker, der er genopbygget efter katastrofen i 1945. Om eftermiddagen er der cykeludlevering og intro-møde på dit hotel. Obs! Denne dag kan selvfølgelig udelades hvis ikke du har tiden til det, eller du allerede kender Dresden og ikke ønsker en hel bydag der.

3. dag

Rundtur til Sachsiske Schweiz

46km 45min

I dag en flot tur til Bad Schandau. Eller omvendt, for du cykler den ene vej og tager toget den anden. Vi anbefaler at du følger Elbe Radweg mod floden, og cykler sydpå ind i Sachsiske Schweiz. Ud af byen og under den ikoniske bro de kalder det blå vidunder. Den har fået sit navn fordi den undgik ødelæggelser under krigen, og har ej heller siden været udsat for nybyggerier, så det er den den bro med det ældste byggemateriale i Dresden. Stille og roligt går det her langs floden til det barokke slot Pillnitz med stor barokhave i forskellige stilarter. Så videre til Pirna, hvor de skovklædte skråninger nu brydes af Elbens berømte sandstensbjerge. Ved Bastei bør du stille cyklen og gå op til et af de mange udsigtspunkter, der giver dig en enestående udsigt ned over Elben-dalen. Også fæstningen Königstein, der  ligger på højre side af Elben, bør du se inden du cykler videre til Bad Schandau. Retur med tog (25-45 min) eller med båd tilbage til Dresden. En oldtimer med skovhjul, og bar og restaurant ombord. Sejlturen tager ca. 3,5 time. (Båd eller tog ej inkl.)

4. dag

Dresden-Meissen

25km

På cyklen ind i den romantiske Elbendal, gennem vinmarkerne i Sachsen – Tysklands nordøstligste og mindste vindyrkningsområde. Gør et besøg på vinslottet Wackerbarth, der tilbyder rundvisning og smagning. Fra Radebeul kan du tage med smalsporbanen “Lößnitzdackel” op til det store Schloss Moritzburg (30 min. ej inkl.), hvor fredsaftalen efter 30-års krigen blev beseglet i 1645. Nedad igen på cykel til Elbradweg og videre til Meissen – ældgammel by med det verdensberømte porcelæn, det med det blå sværd. Når du nærmer dig byen kommer den mægtige Albrechtsburg til syne knejsende på bakken. De maleriske gader og den gamle markedsplads i den historiske bymidte er dejlige rammer for en slentretur gennem byen og tilbyder masser a shopping, cafe og restaurantliv.

5. dag

Meissen-Riesa

35km

Kort distance her fordi der er så meget at se på. Du har tid til at besøge Staatliches Porzellan-Manufaktur inden du forlader Meissen for denne gang. Også i dag cykler du gennem Weinland Sachsen, og og omkring den lille vinby Diesbar-Seußlitz ligger mange små vingårde. Skovene og klipperne giver læ for nordenvinden og giver fortrinlige Elbtal-vine, som fx den mousserende Elbtal-Sekt. Nyd en frokost og et godt glas af den lokale vin på et af disse skønne steder inden du cykler resten af vejen op til Riesa.

6. dag

Riesa-Torgau

45km

Igen en smuk strækning med skove og enge og småbyer. I Strehla slot og i øvrigt et Denkmal på det sted hvor russiske og amerikanske soldater mødtes for første gang i april 1945. Torgau er igen en smuk renæssanceby med gammel historie, byhuse med bindingsværk og Schloss Hartenfels. Luthers kone Katharina ligger begravet her i St Marien Kirche.

7. dag

Torgau-Wittenberg

65km

Videre i den brede Elb-dal mod Dommitsch, måske afstikker til Schloss Lichtenburg, så til Pretsch, Elster og til Wittenberg, som er uadskillelig med Martin Luther, som boede og virkede her fra 1511. Museum Lutherhaus med alt om Reformationshistorien.

8. dag

Wittenberg-Dessau

35km

Gæster på tur B slutter i Wittenberg. Ellers videre mod Dessau og Magdeburg. Wörlitzer Gartenreich og Dessau er højdepunkter denne dag. Haveriget strækker sig over et stort område, og er for 15 år siden kommet på UNESCO-listen, som et fremragende eksempel på tidlig europæisk havekultur og filosofi og kunst tænkt sammen i en enhed. Dessau er hjemsted for Bauhaus arkitekturbevægelsen. Bauhaus-bygningen rejser sig triumferende fra den gamle industriby Dessau, og som man langsomt nærmer sig den høje glasbygning, fornemmer man hurtigt, at her er tale om et ikonisk byggeri. I Dessau er et Bauhausgebäude (Museum og formidling) og ved siden af 5 Meisterhaüser.

9. dag

Dessau-Magdeburg

70km

Alle med interesse for design, arkitektur og industrikultur kender navnet Walter Gropius. ”Hochschule für Gestaltung” kom her til Dessau fra Weimar i 1926, og tankerne herfra fik banebrydende betydning for den måde vi byggede huse på sidenhen. På vej til Magdeburg gennemkøres et landskab kaldet Salzland med Tysklands ældste saltbade. I Magdeburg har en en anden kendt arkitekt skabt Grüne Zitadelle – tag hen og se Hundertwassers vilde og glade bebyggelse. Dagligt er der guidede ture.

10. dag

Afslutning og hjemrejse

Efter morgenmaden er turen slut.

Denne tur er med ophold på 3- og 4-stjernede hoteller. Kan også bestilles med ophold på Gasthöfer og to-stjernede hoteller. Spørg Merlot.

Henter Billede